Home Idea Kahwin Product Review Food Review Contact Me

Friday, May 31, 2013

Ibu Ayam Dikejar Musang

Hi, Korunk pernah dengar lagu Ibu Ayam Dikejar Musang tak ? haha~ nak tergelak je rase.. Sebab aku tak pernah dengar pun.. Then td kawan aku nyanyi kan untuk aku sbb aku lukis gambar burung.. Tapi tetibe die nyanyi lagu Ibu Ayam plk. Nak dengar tak aku nyanyi ? tak boleh.. Suare pompuan tu aurat. Buahahaha.. Padahal aku nyanyi sumbang.. Hehe :D

Ni lirik lagu tu :
Ibu ayam dikejar musang.
Anak ayam cari ibunya.
Ibu ayam berlari.
Terus lari dan ditangkap musang.
Anak ayam mencari
Terus cari ibunya yang hilang
OH kasihan, OH kasihan
Aduh kasihan.


Nak tengok lukisan aku tak ? Haha… Tapi jgn gelak tau.. Plsss… jgn gelak… Jangan tau… jeng jeng jeng :

Tarrrraaaa.... Ok... Comel tak ? Heee.. Satu ofis gelak kan aku tau.. Aku tau la aku tak tau lukis.. miahahha... Aku lukis macam budak tak lepas tadika kan. Hehe.. Aku nak lukis burung merak tapi jadi burung Penghak. Pastu Zaki mule la lukis kan untuk aku.

 Tengok die.. semangat kan lukiskan untuk aku. Hehe.. Ni la name die kawan baik.. ehehe :)

Ha, da siap... Cantikkan die lukis kan... Memang langit and bumi beza die ngn lukisan aku.. Hehe.. Siap ade lirik bagai. ade dialog bagai, ade anak ayam tgh menanges, ade ibu ayam tgh berlari, ade musang serupe kucing tgh mengejar. Cantik... Big thanks Zaki.. Suke :)


 Ha... aku suke aku suke... Sekarang aku da pandai nyanyi lagu Ibu ayam dah.. "Ibu ayam dikejar musang....blablablabla "

Tanx Reading, XOXO,
HannahSytieh


Saturday, May 25, 2013

AN INTRO TO THE FOOD LIFESTYLE

Hi, hari ni just wanna share some pic yg ade lam ph aku.. Bekal g ofis. I just want to keeping myself fit and healthy. Losing weight ? Just part of it. Jum..

DAY 1 : Healthy eating planner. Vegetables and spghti with egg .

DAY 2 : Boil pasta and broccoli. Them aside. Panaskan pan with olive oil, potong dadu garlic and masukkan. Potong sosej bebola and so on then masukkan. Then toss together pasta and broccoli td. Add blackpepper, oregano and kicap masin. N for rase spicy sikit tambahkan serbuk cili yg kasar2 tu sedikit. Gaul2 n siap.. No salt~

DAY 3 : Spghti again. Grilled chicken and potong kck2 masukkan lam spghti. Masukkan broccoli. Dress it up with olive oil, garlic powder, oregano salsa and blackpepper. Letak sikit daun parsley. Siap. No salt~

DAY 4 : The 10 best fitness foods for women

DAY 5 : Ready in 20minutes or less this from scratch hamburger helper is making me really happy. Tarra :)

DAY 6 : Sushi (how to spell ? haha) ... Just love this even tak berape nak jadi, or memang tak jadi pun. haha.. 

Just love watermelon juice.. No sugar.

 What we eat can be even more powerful than what we do in gym. Don't blow your workouts on poor diet. Smile :)

Tanx reading,
Xoxo, Hannahsytieh





Tuesday, May 21, 2013

RESEPI : TAUHU KERING SUMBAT KENTANG

Hi, haritu aku bercuti sakan 2 hari.. Ade TEST. So, after balik TEST ade mase banyak kat umah.. Then godek2 buku resepi yg ade. Ternmpk satu resepi ni. So, ape lagi.. jum buat tapi tukar sikit disebabkan barang2 kat dapur tak cukup . Jum tengok resepi :

TAUHU SUMBAT KENTANG

BAHAN-BAHAN

Tauhu kering secukupnya
(tahu utk tahu bakar)

4-5 biji kentang

Lobak, Kacang Panjang, Sayur Sawi

2-3 ulas bawang putih

1 cawan air

2-3 biji telur

lada sulah

CARA MENYEDIAKAN:-

1. Kupas kulit kentang dan potong dadu.

2. Tumbuk bawang putih dan tumis dengan sedikit minyak. Bila dah kekuningan masukkan air dan ubi kentang.

3. Masukkan garam secukup rasa dan masak sehingga kentang empuk. Tambahkan air jika perlu.

4. Apabila hampir kering airnya, masukkan lobak dan kacang panjang yg dah dipotong dadu dan gaul rata. Taburkan sedikit lada sulah.Masak sehingga air agak kering. Then masukkan sayur sawi yg dipotong halus (xnak letak pun xpe)

5. Angkat dan sejukkan sebelum di sumbat kedalam tahu kering.

Jadilah mcm ni after selesai step diatas

Bahan dah sejuk, sile sumbatkan dalam tauhu kering korunk

6. Untuk menggoreng tahu, pecahkan telur. Perasakan dengan sedikit garam dan lada sulah. Kacau sedikit telur.

7. Celupkan tahu dan goreng di dalam minyak penuh yang cukup panasnya sehingga garing.

8. Angkat dan toskan minyak nya.


Tarrraa... Siap... 
Kalau korunk nak lagi sedap boleh... Buat kuah die... Tapi haritu aku tak sempat nak buat dah habes.. LAKU nokksss..

# Kalau nak sedap lagi tuang kuah atas die plus bawang goreng, Kuah Tauhu ni hampir serupa kuah Yong Tau foo tapi kuah die just ringan-ringan je tak pekat sgt. Lain kali aku masukkan resepi kuah die ok... Memang sedap... menjilat jari :) Tapi aku makan sebijik je.. yg lain family aku rembat. Alhamdullillah. Habes .


Health dinner Apple Juice. These are perfect weekday dinner on the go.

 Aku dah mule jage makan.. InsyaALLAH berterusan.. Amin.. 
Nanti aku buat entry macam mana nak keep health and lose weight ok. Mungkin membantu .. 

Terima kasih atas mase anda.
XOXO, HannahSytieh






Saturday, May 18, 2013

Burger Abang Burn Terbaik . I lovenit .


Hai, dah lame kepam entry ABANG BURN ni.. Sebenarnye dah lame pergi sini.. Time masuk gaji bulan 5 lagi… haha.. bawak adeq-adeq g makan burger Abang Burn.. Dapat gaji la katekan.. So, belanje la… Mula-mula tengok Burger Bakar Abang Burn ni macam biasa je perasaannya. Tapi sejak dua menjak hari tu perasaan lain mcm ..

Membuak-buak rase die makan.. Lagi-lagi ade meatball.. meleleh je rase tengok pic burger abang burn n meetball dekat review blogger-blogger yg lain… Gambar yg dorg publish menggiurkan tahu.. Lagi2 dalam review si Fatin Liyana n Cik Epal.. tak tahan…..

Aku pergi dekat cawangan Ampang . So. Mari tengok gambar-gambar yg ade :


Kalau nak tahu Meatball Abang Burn ni adalah resipi ciptaan Abang Burn yang diperbuat daripada 100% daging untuk menghasilkan meatball yang segar dan lazat. Limpahan Mushroom Brown Sauce menjadikan Meatball Abang Burn lebih menyelerakan. And ianya dihidangkan dengan Burn Wedges Abang Burn.

Bagi aku Meatball tu memang perfect, fully cooked and homemade sos dia memang sedap seperti yang digembar-gemburkan. Sedap ok sedap... Tengah meleleh sekarang.


Yang ni aku punye. BEEF SUPREMO CHEESY EXTRA CHICKEN. Gile tak gile ? gile kan ? mane tak gemok.. haha.. Abang Burn suka steak, jadi burger pakai sos steak & sos putih memang sedap bila makan dengan daging yang dibuat sendiri!

Part Burger Bakar pula, besar, patty dia tebal, ada cheese, ada onion ring dalam 3 ketul mcm tu and ade cendawan goreng. Nampak tak cendawan goreng lam gambar tu? haha.. lain dari yang lain kan.

Ni adeq aku punye, Kama nye… Beef Supremo Turkey. Sedap jugak. Boleh tahan okieh. SUKE !
Ni adeq aku lgi sorang, Dinie… Beef Supremo Salami. Lebih kurang mcam kat atas nye. Best jugak !
Wah, yang ni Lamb Original Cheese… additional Sosej ok.. tambah harge sikit.. yang ni aku paling suke… Marvelous.. Lepas ni aku order ni je.. Sebab aku peminat kambing.. Haha~

Ni resit yg aku bayar. Ni satu resit ade lagi satu resit. Sebab malam tu pergi ramai2.. Harini ceq belanje adeq2 hokieh. Lain kali korunk belanje aku lak.

Ni la pelakon-pelakon di malam itu. Semua aku syg okieh. Ade 6 org kesemuanye.. Marvelousss.. Abang Burn terbaik.. 

Plus plus plus Burger Bakar Abang Burn adalah Burger Bakar yg paling lazat dan terpantas . Hanya 5-15 minit sahaja untuk setiap order. Bontot tak panas duduk lagi, burger dah sampai. And Burger Bakar Abang Burn confirm panas tak ingat!


Kat mana nak cari Abang Burn ni ?

Ni tempat-tempat die :

1.      Ampang 
2.      Kajang - Bangi 
3.      Nilai 
4.      Johor Bahru 
5.      Kota Damansara 
6.      Sunway 
7.      Seremban 
8.      Seksyen 7 Shah Alam 
9.      Seksyen 13 Shah Alam 
10.  Alor Setar 
11.   Klang 
12.  Melaka 
13.  Cheras Perdana  

Aku dah lame boikot MC'D . Even aku boikot pun aku still leh makan burger yg lagi sedap dr MC'D okieh.

Tanx Reading, Xoxo,
Hannah Sytieh









Friday, May 17, 2013

TIPS KESIHATAN : APA ITU FAT BUNNER ?

HI, harini aku memang rajin nak update blog pasal kesihatan or something else like fat bunner.. Maybe sebab kawan-kawan sekeliling aku yg suke g gym . So, ngn aku2 sekali suke join bende-bende alah mcm ginie.

Sebelum ni aku ade buat preview pasal API FAT BUNNER KAN.. Ni link die REVIEW : API FAT BUNNER . SLIM OR NOT ? So, ni sambungan die… Apa itu FAT BUNNER ? 

Kebanyakan pembakar lemak atau fat burner seperti Lipo6, Hydroxycut, API Polythermex, Jusmate 5 dan lain-lain adalah jenis thermogenik. Apa itu Thermogenik ? Thermogenik ni adalah proses peningkatan metabolism badan. Di sini supplement fat burner menggunakan kandungan seperti caffeine, guarana, MaHuang, Ginseng, tongkat ali, Chromium Picolinate, Kola dan lain-lain untuk meningkatkan metabolism.

Mesti ade antara angpa yg tahu ape itu metabolism kan ? tapi maybe setengah tak tau... yang tu kat lain entry la hokieh.. aku ni kalau dah menaip memang tak sedar. tup tup tup da panjang berjela.. hoho..

Pembakar lemak tu umpama minum kopi keras yang meningkatkan denyutan jantung tapi kandungan “kopi” dalam pembakar lemak jauh lebih tinggi. Kalau tak biase minum kopi mungkin akan rase pening2..

Pembakar lemak bukanlah membakar lemak tapi mengingkatkan pembakaran kalori seharian angpa (tingkatkan metabolism).


Sebagai contoh teori

Tanpa pembakar lemak: Penggunaan kalori badan angpa 2,000kcal sehari.

Dengan pembakar lemak: Penggunaan kalori badan angpa mungkin 2,100kcal sehari. Lebih 100 kcal dari biase .

Teori: Jadi dengan defisit kalori yang lebih tinggi, maka (secara teori), angpa boleh kurangkan berat badan dengan lebih cepat.


Selamat or tidak fat bunner ni ?

Macam minum kopi juga. Mengambil thermogenik fat burner tidak sesuai dan selesa digunakan untuk semua. Kalau angpa tidak tahan minum kopi, maka kebarangkalian besar angpa juga tidak selasa dengan kandungan seperti mahuang, guarana, caffeine dan lain-lain.

So, sekarang ni , mesti korunk da paham fat bunner tu bukan membakar lemak secare terus tetapi meningkatkan metabolism badan korunk.. Tak tau ape tu metabolism.. Just google and search ok :)


Tips yang patut korunk kena ingat

Jangan gunakan: Elak penggunaan pembakar lemak sekiranya anda tidak pandai menjaga diet keseluruhan, tidak bersenam, mempunyai hipertension, masalah jantung atau penyakit kardiovaskular yang lain.

Boleh cuba: Sekiranya angpa sudah pandai mengawal diet, aktif bersenam dan tidak mempunyai apa-apa masalah jantung atau penyakit kardiovaskular.

Ingat! Jangan bergantung kepada mana-mana suplemen untuk mengawal berat badan angpa dan jangan gunakan pembakar lemak untuk jangka masa panjang. Sebulan mungkin da memadai. Peace !


Tanx Reading, XOXO,

HannahSytieh

Tuesday, May 14, 2013

REVIEW : API FAT BUNNER . SLIM OR NOT ?


Lama tak buat entry kan. Ha jadi sebab malam ni rasa macam rajin and malas nak kuar, better aku update blog habis-habisan ye tak. Hari ni nak buat review pasal API FAT BUNNER .


Ok entry kali ni aku nak bagi tips la kat angpa suma camna nak jadi kuruih. Sebabnya aku tau dah, la ni pompuan suma dok obses nak kuruih suma kan, membe ajak lunch kat food court makan nasi lauk ikan keli masak lemak cili api makan nasi kandarq angpa bukan main lagi dok main wayang kata dah kenyang la, dah makan la padahal angpa nak dietkan? Tuptup tengah malam satgi penuh mulut angpa dok kunyah biskut dan coki-coki. Lagu mana aih nak kuruih kalau camtu. Ang tau dak cara ang diet tu salah?




Haha, meh nak bg tips sikit dgn API FAT BUNNER. Tapi rase malu pulak nak buat review ni.. haha.. Mesti ade sesetengah korunk yg pelik apehal minah ni sebuk nak kurus nak kurus.. Haha.. Yela meh.. Badan ceq ni kalau tak jage dgn sesuke hati nye naik.. Bukan kategori gemuk la… Tapi berisi. Dahla kerje kat ofis.. kerje duduk je.. Memg tak boleh jadi la kan.

And paling paling yg tak suke kalau nak carik baju kat TIMES SQUARE tu… baju tak muat.. Hangin la der.. Baju kat TIMES SQUARE tu yg ade saiz orang2 korea yg kurus mulus tu.. Sakit hati tak sakit hati.. Dahla tak boleh try.. And kalau dah beli mcm mane plk korunk nak tukar lak kan if tak muat.. so, jalan penyelesaianne turunkan berat badan and maintain kan.

Berat ideal aku 50 kg je okieh.. Sebab tulang aku berat… if berat aku 45kg.. Nnti Nampak macam tengkorak berjalan. Haha… Berat sekarang 5+++ hahaha..

Disebabkan aku dah tergode ngn kate-kate kawan baik aku. So, aku dah TERbeli supplement API FAT BUNNER. TER tu aku bagi CAPSLOCK and bold lagi tau..  sebab memg aku tak sangke yg aku akan makan pujuk rayu kawan baik ku itu.. huihuihui…

Disebabkan aku dah ambil supplement ni. So, aku kena tau semua bende pasal Fat Bunner ni. So, disebabkan itu aku tulis lam ni. Jomm scroll down !


Kalau angpa ambil API ni… ade certain tips angpa kena tahu… Jom tengok tips :
  • Elakkan makan nasi pada waktu malam, tengah hari makanlah nasi
  • Mesti minum 8 gelas air sehari / 1 liter = bagi membolehkan proses membuang kolestrol berjalan dengan lancar dan cepat.
  • Kurangkan makanan yang berminyak bagi mengurangkan berat badan dengan cepat dengan api fat burner.
  • Api tidak berapa sesuai untuk beginner yang tak pernah exercise langsung and mesti minum banyak air. Sebab api ni banyak tarik air dalam badan kite.
  • Lakukan senaman ringgan . Dalam bilik pun boleh seperti lompat, bangun tubi, kalau rajin berjoging 3 atau 4 hari seminggu atau berjalan-jalan.
  • Kalau nk lg cepat,workout jugak terbaik.. Kejap xpe tp berterusan setiap hari. Kalau berterusan buat senaman or workout. Insyaallah dalam mase 2 minggu 4kg akan turun.


Kebaikan API FAT BUNNER :

             Fat burner ini bukan saja-saja membuang korestrol yang baik, ia akan membuang kolestrol jahat yang selalu membuatkan kita menjadi gemuk, yang selalu sembunyi di celak-celak isi, yang selalu menganggu jantung sampai kena buat surgery kat jantung tu, yang itulah kolestrol yang jahat!

Api fat burner ini akan membakar kolestrol jahat ini menjadi tenaga balik, tenaga itu akan digunakan oleh badan untuk berada bertenaga dan kuat.

  Kalau korunk kurang makan nasi pun tak akan rasa tidak bertenaga sebab kolestrol jahat ini sudah bertukar menjadi tenaga sekarang.

 Api fat burner ini sesuai untuk semua orang iaitu perempuan / lelaki. Semua peringkat umur. Sebab kandunganya hanya tumbuh-tumbuhan semulajadi iaitu herba .

Kesan sampingan pembakar lemak API FAT BUNNER :

Kesan sampingan pembakar lemak sebenarnya adalah tanda bahawa pembakar lemak itu berkesan. Kenapa lak? Sebab untuk membakar kalori berlebihan tu memanglah denyutan jantung itu akan naik. Dan peningkatan denyutan jantung itu memang disampingi dengan side effects seperti berikut:

Resah ( ade )
Anxiety ( ade )
Nervousness ( ade )
Insomnia
Cepat Marah ( ade )
Stress
Tidak Tenang ( ade )

Kalau angpa tak rasa semua tu, mungkin kandungan fat burner itu tidak berkesan untuk angpa. Dan kalau angpa biasa minum kopi, mungkin kandungan fat burner tu pun tidak memberikan kesan yang ketara kepada angpa. Yg aku dok taip (ade) tu means ape yg aku kena.. Paham ? hehe .
Jadi bolehlah dikatakan bahawa jika ade side effect di atas ke atas angpa itu tandenye metabolism badan angpa berjaya ditingkatkan oleh produk pembakar lemak itu . Bile da makan benda ni, angpa akan rase badan angpa panas mcm aku ( for certain people maybe ) .
Aku baru amalkan 5 hari. Tapi saje nak update kat blog ni.. Tapi aku kena rajin minum air and bersenam. Takut ade side effect ape2.. Dealer cakap no side effect yg negative.. Tapi aku kena la elak sebelum berubat ye dak..

Aku akan jogging Hari Isnin + Rabu + Khamis + Sabtu or Ahad.  Sementara tggu adeq aku habis tuition better aku bersenam. Alhamdullillah berat badan aku turun 2kg dalam mase 5 days. Tpi aku kena jage makan. Kena control.. And itu sgt sekse okieh.. Haha .
Tapi hari tu aku dinner.. Aku makan sakan… Biasela, hotel kan.. And bile balik timbang.. halamak… berat asal.. Miahahaha.. sakit jiwe aku dibuatnye.. kehkeh.. Tapi besok nye berat badan turun balik sikit.. SUKE !
Ok lah. Itu je yg aku tau pasal product ni… Aku memg jenis suke try .. Tapi sebelum aku try satu2 product tu aku mesti search dulu.. bukan sekali 2 je aku akan search.. Aku akan search dalam mase berbulan.. baru aku berani nak beli. If berjaya, aku akan update testimoni aku kat lain entry okieh. PEACE !

Tanx Reading, Xoxo,
Hannah Sytieh






Sunday, May 5, 2013

KEEK - Hannahsytieh

Hi, Hari tu Instagram. Kini KEEK plk… Mesti ramai yg da tahu keek tu ape.. Keek tu tempat untuk kite upload Video. Video sahaja.. Macam Instagram kite just upload pic.. tapi keek kite record video. Macam tu la lebeyh kurang.. Huhu.. Mule mule dulu dok cakap lam hati ape yg best sgt keek tu.. Mcm poyo je.. 

Ha, sekarang ni aku plk yg tergetik getik nak buat keek kan.. Sikit-sikit cakap sorang-sorang konon2 nak upload lam keek. Haha. Macam meroyan sorang2 pun ade .



I'm keeeking for fun guys

Korunk bile lagi nak buat ? kalau dah buat sile-sile lah tinggalkan link or name keek korunk kat sini ye.. Aku nak stalk korunk. Huhu

Tanx  Reading
XOXO, HannahSytieh
 ;)
© Hannah Sytieh | Design By MH