Home Idea Kahwin Product Review Food Review Contact Me

Monday, July 29, 2013

TAK SUKE DAN BENCI

Hi, Assalamualaikum


Boleh tak kadang-kadang nak update pasal life sendiri. Pasal kehidupan sendiri-sendiri. Haha~ Blog sendiri tak pe kot.

Tapi biase-biase nye aku selalu update benda yang membuatkan aku sedeyh dari benda yg happy. Bila happy aku malas nak menaip. Bila sedeyh je baru terase nak menaip. Feeling-feeling lonely. Giteewww.

Aku tak paham dengan sesetengah perangai perempuan. Sangat tak paham. Ye, aku tau. Tak semua orang akan sukekan kite. Tak semua orang yang kenal kita.

Mereka. Mereka. Meraka. Mereka tu semua hanya tengok dari luaran je. Sape yg rapat dengan kau je akan paham kau. Jangan bajet orang akan paham kau.

Hati orang tak semua sama. Hati orang berubah-ubah. Dah kate manusia kan. Manusia ni memg ade banyak perasaan, macam-macam rase die boleh rase :b

Tapi aku rase perbuatan ‘jage tepi kain orang lain’ sungguh low class kawan.

Jangan sesuke hati ‘bash’ orang lain padahal kau tak kenal pun sape aku. Aku pun tak pernah bercakap dengan kau.

Entahla. Malas nak kupas panjang. Bagi aku, better bercakap or menulis untuk benda-benda yang kita tahu dan yakin saje.

Tolong sedar. Hukum mengaibkan sesame sendiri itu juga amat berat seksaannye. Sekali kita aibkan orang, sepuluh kali Tuhan boleh balas.

Kepada yang name die kawan : Doakan lah yang baik-baik. Biar berubah dari baik kepada lebih baik  dan dari tak baik kepada baik.

Pssst : Manusia ni sikap die sentiasa nak nampak sempurna dimata pada hakikatnye dia tak sedar yg sebenarnye dia sendiri pun tak pernah sempurna. Aku tak melenting bila orang tak suke aku bila mana aku sendiri pun tak pernah suke semua orang. Heyh kawan, tak suke dngn benci itu lain. Tak same.

Tanx Reading
Xoxo, Hannah Sytieh




Sunday, July 28, 2013

Jum Usha Barang Makeup yang ada untuk Raya 2013

 Assalammualaikum


Hai, ape cite dengan persiapan hari raye korunk. Aku dah settle kecuali tudung n kasut. Tak tau nak carik mane.

Tapi best kalau dapat pakai glitter shawl time raye nanti. Tapi tak tau shop mane yg jual and harge yg berpatutan. Dalam o9 semua harge mahal. Aku jenis malas nak layan brg yg mahal2 ni. Bajet katekan. Huhu~

Jum usha barang makeup ape yang aku ade untuk hari raye ni. Saje nak update blog. Idea dah kering dah ni..

Silky girl aye liner memg sgt best and sangat jimat. Aku pakai dalam setahun. Kemas and mudah dipakai. Tk membazir .

Tergoda ngn warne lips and tempat lips ni. Cntik... Pallete lips ni boleh dapat dekat cosway .

Barang makeup yang cenggini memang susah nak pakai kat muke. If ade event or kalau rajin je.. Eye shadow ni sangatttt best. Eye shadow pakai brand ellianto je. Tak de la mahal mane pun. If ade sale lagi berbaloi-baloi.

Barang ni je yg pakai untuk kuar. Bedak arab + Lips pallete cosway + eyeliner. Foundation aku pakai brand E-collagen. Memg terbaik and muke makin mulus telus.

Sedikit tips untuk santapan korunk. Harap member sedikit info :-

·      Sekiranya korunk2 sedang mencari-cari product mascara yang terbaik. Cubalah mascara Lancome iaitu Hypnose.

·      Untuk wajah selalu segar sapu wajah korunk dengan toner sebagai satu daripada rutin harian korunk setiap kali lepas mandi atau sebelum memakai losyen pelembab.

·      After pakai pelembap muke , tunggu sampai pelembap meresap dalam kulit and baru sapu foundation supaya foundation lebih tahan lama kat muke and nampak segar.

·      Amalkan tidur menelentang, bukan meniarap atau mengiring agar wajah korunk tidak cepat nampak tua

·      Eye liner terbaik. Eye liner dari silky giri jenis gel and Maybelline. Effect sangat perfect. Cubela..

·      Lastly, selalu berwuduk. Wajah akan nampak berseri bila dalam air wuduk.



Contoh gambar hasil pakai barang  diatas.

Barang makeup dipakai : Silky girl eye liner and lips from cosway + E collagen day cream + Bedak arab. Enough.. 

Entry ni aku update kul 3 pagi.. Datz y ayat macam tunggang langgang sebab mengantux giles. Tapi gegeh gak nak menaip. K, sekian dr aku yg kelam kabut.

Tanx Reading
Xoxo, Hannah Sytieh



Friday, July 19, 2013

Jommmm Kawan-Kawan Potong Kuku Ikut Sunnah Nabi

 Hi, Assalammualaikum 

Hi, jum masuk dalam entry motivation. Belajar sunnah nabi sedikit demi sedikit. InshaAllah lame-lame nanti mesti kite pandai. Amin~

Sekarang ni ramai yang pakai cincin. Tapi ikut suka dia je. Sunnah nabi jarang nak ikut. Renungkan.. Maybe setengah tau ade yang setengah tak tau pasal adab2 ni. Takpe. Jum bace entry ni. Kite belajar benda baru. Let’s go.
Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang,dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!! Oppss khinzir lembut sikit.
Jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang…. Bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut….. Potonglah kuku anda.
The truth (bace yang ni, penting)
Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.
Orang melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka buat onar sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.


Tertib Pemotongan Kuku Mengikut Sunnah.
Percayalah.
Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-allah.
Additional info
Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalamnajis manusia, iaitu e-coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Ini tak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..
Nasihat nabi muhammad saw. Kepada saidina ali kwj. Sesudah bernikah dengan siti fatimah iaitu anakanda kesayangan , nabi muhammad saw berpesan kepada saidina ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari :
1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)
Dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk
Nabi muhammad saw. Melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh allah iaitu kaum yang derhaka di zaman nabi lut a.s. Tak kire lelaki atau pun perempuan.
P/s: Korunk-korunk, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari allah swt. Nabi saw. Memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah nabi saw. Senang je kita dapat pahala.
Dah habis baca tu share lah pd kekawan yg mungkin ada yang belum tahu…insya’allah bitaufiq maannajah….Kadang-kadang kite mesti kena update entry yg mcm ni jugak kan. Boleh share ilmu. Semoga kite semua diberkati Allah. Amin.
Tanx Reading
Xoxo, Hannah Sytieh



Tuesday, July 16, 2013

Wah.. Best gilos pakai Bedak Arab Kokuryu

Hi, Assalamualaikum


Hah, tajuk tak boleh nak blah ko… Siap gilos lagi. Ehem..  Amboi la hana ! mentang-mentang nak raye kau sibuk dok update pasal barang-barang kecantikan kan. Boleh lawa kevavom ke raye nanti huh.

Huhu.. Aku update ni bukan untuk aku cantik2 time raye nanti. Aku update ni sebab aku pakai barang ni. Aku pakai supplement tu aku amik supplement ni. Naseb la muke aku ni bukan jenis sensitip. So, boleh le try.. Dat’s y la aku update.. Nak buat review la kononnye. Konon-kononnye larh. Huhu~

So, sape pernah dengar pasal Bedak Arab ni. Takkan tak pernah dgr kan.. Fofular la jugak kat jualan online ni. Aku pun ape lagi terdetik2 rase nak beli. Tapi boleh tahan jugak la harge die kan..

Biasenye lam online yg 50g tu, yang red case tu harge die dalam RM55 termasuk postage. Kalau yang white case pulak just 25g. Harge dalam RM45 with postage. 

Pening kejap. =.=’ Compact powder je pun. Mahal.. huhu! Bagi aku mahal la. Bagi orang lain kire ok le teww harge tu.. 

But one day aku nampak mak aku pakai bedak arab ni yang 25g (bekas putih). Wah.. punyela aku suke time tu. Mcam mengantux disorongkan bantal. Suke sebab nak menepek gak bedak mak aku tu. Huhu! Tapi mak aku da warning awal2 jgn pakai bedak die.. Huh! Tau2 je mak ni. =.=’ kedekut nye..

Tapi besok die mak aku belikan satu. Yeaahhh! Tapi kena bayar la.. mak aku beli kat kawan die dapat RM30 je tak silap aku. Tak pun RM 27 mcm tu la.. sebb die beli kali ke2 kan. Huhu! Suke beb…

Mak aku amik warne Rosset. Mak aku belikan untuk aku PuggyPink.

Ni Pilihan Warna Red Case


Cherry : putih cerah
cherry pink : putih cerah & nampak pink2
roshelle : utk kulit cerah
Orange Blush : sederahan Cerah (kuning langsat)
Russet : Sederhana /natural

Ni Pilihan Warna White Case


Puggy Pink : Kulit Cerah Kemerah merahan
Orange Blush : Kulit Cerah
Russet : Sederhana Cerah

So, pandai2la pilih warne yg sesuai dgn kulit korunk ok. Jangan amik yg cerah sgt pulak. Nanti macam hantu gomak jawabnye.

Yang aku ni bajet je aku pakai warne cerah kemerah-merahan kan. Ko ingat ko tu cerah sgt ke hana oi.. Haha~ Naseb la mak yg belikan. Tapi ok je aku pakai. Just pakai nipis2 je.. Jgnle sapu sepuluh lapan kali kat muke korunk tu. Tu yg jadi macam hantu gomak tu. Haha~

Tapi sangat best oh bedak arab ni. Sebab die bukan macam bedak biase tu. Bedak ni 3 in 1. Mouisturizer, foundation dan alas bedak. Hah! Sangat jimat kan. Tak perlu foundation pun takpe. Just basahkan sponge yg dibagi tu then sapu kat bedak tu then tacap kat muke. Senang sangat. Dah tacap dah, pastu boleh la korunk feeling2 lawa macam orang2 arab or macam princess. Princess la sgt ko tu hana.. Haha!

Jum tengok keistimewaan and cara pakai bedak ni. Let’s go babe :

Keistimewaan
    •     mengikut aliran darah
    •         kemas dan sekata
    •     tidak menghitam dan menggelapkan kulit
    •     sgt bagus bila berpeluh (bertambah cantik) 
    •         tidak melekat pada tisu @ tudung
    •         mengecutkan jerawat
    •         tidak berminyak dan ringan
    •     tahan selama 8 jam
    •     suci dan halal utk di bawa solat
    •         mempunyai uv protection 

Cara Pakai

Jika anda tidak basahkan sponge, maka alas bedak tersebut tidak lekat di permukaan sponge.. Kenapa? ini kerana bedak ini 3 in 1 (mouisturizer, foundation & alas bedak)

1. Basahkan sponge terlebih dahulu.

2. Kemudian perah.

3. Baru apply dekat muka seperti biasa (apply kalau boleh tipis sekali sapu, tak perlu sapu banyak kali macam pakai compact powder biasa sebabnye bedak akan meresap terus ke kulit muka & akan berubah mengikut aliran darah anda.. nanti muka macam patung kalau apply tebal2)

Peringatan : Sponge tu kalau boleh (lepas guna) keringkan & tak perlu simpan di dalam plastic die balik untuk mengelakkan bau yang kurang menyenangkan.

Btw kalau sponge dah kotor, boleh basuh sponge tersebut sehingga bersih, keringkan & boleh guna balik sponge tersebut :)



Dah, itu je.. Senangkan. Ni testimony dari side aku :
  • Flawless.. Bile aku tengok mak aku pakai je. Kulit die mcm takde cela. Gile cun mak aku ni. Flawless. Hoho. Tapi memg mak aku cun pun. Tengok anak la. (EH! xde kena mengena) Perasan je lobeyh aku ni. Huhu~
  •  Bertahan lame. Tak payah nak tacap2 lagi dah. Tak tipu. Jimat. Compact powder aku dah pakai almost 3 month. Tak habes2 lagi. Ade banyk lagi. Jimat dah kat situ.
  • Menutup cela yg ade dgn sgt2 very good.. aumm.. Tpi macm aku ni kdg2 ade eye bag. Tak cukup tido je gelap da bawah mate. Bengkek je.. So, tacap2la lebeyh sikit. Tutup2 sikit. Huu~ So, xde la nampak sgt kan..

Ok, itu jela cerite aku. Nak letak pic tapi camera ph aku tak terror. Ni je yg ade. Cikedouttt .

Ni contoh bedak. My mom nye compact powder. White case (russet).
Aku nye tertinggal lam keta. Malas nak p amik.

Yang ni aku pakai white case (russet). Gambar sebelah kanan. 
Gambar sebelah kiri tak pakai pape. Mate terjuling pulak. So tutup ngn love. HAHA!
No Edit. Tambah watermark je.

Psstt : Ok lah, tu je nak update. Klau aku elaborate memg tak leh nak stop oh! Macm tgh buat krangan. Mencurah-curah idea dtg. Cer korunk bukak air paip sekrg. Hah! Kuar air tak ? mencurah curah tak ? Mencurah-curah die mcm tu lah. Hokaloh! Ok la. Sat lagi sblum tido nak makan kuih yang bulat, tengah dia ada lubang salut dengan gula halus tu. MELAMPAULAH KALAU DONUT PUN TAK TAHU KAN? huh~
Im tired. Lets call it a night.
Good night and thanks for reading.
XOXO, Hannah Sytieh


Monday, July 15, 2013

Cocoa Colagen Sangat Best

Hi, Assalamualaikum


Hi, jum update pasal review barang kecantikan. Biase la pompuan. If tak shopping baju shopping supplement. Sape nak cantik time raye nanti, angkat lattop. Huhu~

Cantik ni universal. Tk semestinye putih melepak tu cantik. Yang hitam manis tu cantik jugak pe.. ehem.

Harini nak update pasal minuman terkini Cocoa Collagen. Memang terbaik and sedap.

Produk ni paling murah di pasaran. Aku beli 3 kotak tahan sebulan jugak le. Satu kotak harge RM19 mcm tu la. Tapi bile ade promotion boleh dapat 3 kotak RM40 ke RM45 (lupe) . Tapi berbaloi-baloi. Satu kotak ade 10 sachet je. (25g x 10 sachet x 3 kotak = cukup sebulan)

Serba sedikit pasal Cocoa Collagen ni :

Produk ni mampu mengembalikan keremajaan wanita dan membantu menjaga kehebatan wanita luar dan dalaman. Koko Pracampuran adalah minuman enak yang diadun dari biji kopi Arabic. Brasil dan juga serbuk koko bermutu tinggi. Ia diperkayakan lagi dengan Marine Collagen untuk kecantikan dalaman dan juga Ekstrak Lobata serta Kacip Fatimah yang telah lama digunakan secara tradisi untuk kesihatan dalaman wanita. Ia minuman enak lagi berkhasiat.


Cer bace comment sebelah. ade je feedback yg positif kan. 
Enlarge kan gambar. Just double click.

CCPP ni bukan untuk luaran je, cantik dalaman pun boleh. Ni ade sikit maklum balas dari aku:
  •  Cergas and bertenaga . Kalau minum malam2 sure susah nak tido.. So, aku amalkan minum time kerje kat ofis.. Tapi bulan ramadhan ni aku amik time sahur le…
  •  Sedap and mengenyangkan.. Bile aku amik pagi2.. Aku tak perlu breakfast dah. Time lunch pun tak lapar sangat. Serius best wo…
  •  Ehem, ni sensitip sikit.. Pompuan je boleh bace. Aha.. Faraj rase fresh je.. (ermm, tak tau nak explain macam ne, sbb segan terlebeyh ) Tapi pape pun memg best untuk dalaman.
Ni semua ape yang aku alami. Lain orang lain kesan die.. Tpi yang aku search semua positive. Jum aku attached sikit feedback dari orang lain 
  • Kulit muka menjadi glowing mowing
  • Dada 'ter'push up . Payudara lebih tegang, terletak & bulat  
  • Tumit kaki lembut dan licin..tiada lagi kasar2..
  • Parut jerawat makin sekata :)  dan menghilang (dulu kalo pakai bedak part parut jerawat mesti obvious nampak.. sekarang tak lagi )
  • Body pun makin cantik shapenya.. Susuk tubuh lebih kemas & tidak menggelebeh.
  • Badan lebih bertenaga & cergas
  • Kulit muka yang kering menjadi lembab & pengecutan jerawat.
  • Denyutan di payudara, susu badan bertambah (bagi ibu yg menyusukan anak).
  • Kulit muka menjadi kemerahan & berseri.
  • Berat badan berkurangan (bagi pengguna jenis gemuk air)
  • Wajah kelihatan lebih muda & kulit lebih anjal
  • Faraj lebih ketat & rapat.
Semua kesan2 ni aku compile and aku pendekkan dr blog org lain. Kebanyakan kesan die memg yg kat atas ni. Rate2 blog semua bg kesan yg same. Tpi tak la semua. Just ade certain2 yang same. Sebab kesan yang diterima adalah beebeza mengikut individu.

Jum tengok detail pasal produk ni. Ni aku tengok dari blog amoi heaxa.. Kredit untuk blog kak amoi yang tgh cecomel sarat pregnant ni ok.

Kandungan Cocoa Collagen Power Plus
  • Marine Collagen - Membantu mengimbangi hormon,mencantikkan kulit, menghaluskan dan menggebukan kulit.
  • Kacip Fatimah - Membantu merapatkan otot-otot rahim, faraj wanita dan memberi kehebatan dalam hubungan suami isteri.
  • Lobata - Membantu menambahkan tenaga, memontokkan dan menegangkan payu dara serta punggung.
  • Krimer Bukan Tenusu - Membantu meningkatkan daya kesihatan anda.
  • Dextrose Monohydrate - Melambatkan proses penuaan
  • Oligo Saccharide - Menyahkan toksin dan meningkatkan sistem dalam badan.
Kebaikan dan Khasiat
  • ·         Membantu mengimbangi hormon
  • ·         Merangsangkan pertumbuhan sel baru/anti kedut
  • ·         Mencantik,menghalus dan menggebukan kulit
  • ·         Memontokkan dan menegangkan payudara serta punggung
  • ·         Melambatkan proses penuaan
  • ·         Merapatkan vagina dan mengeratkan hubungan suami isteri
  • ·         Mencantikkan kembali tumit kaki yang pecah
  • ·         Mencerahkan kulit secara semulajadi
  • ·         Memberikan tenaga
  • ·         Membantu mengurangkan keguguran rambut
  • ·         Melancarkan peredaran darah dalam badan
  • ·         Mengimbangi berat badan
  • ·         Meningkatkan daya penghadaman
  • ·         Pengurangan sengal-sengal dan lenguh-lenguh otot
Cara Pengambilan
  • Cocoa Collagen hendaklah di sediakan atau di bancuh dengan air panas/air suam supaya serbuk dan kandungannya benar-benar larut.
  • Minum setengah jam sebelum sarapan pagi atau setengah jam sebelum makan malam. Seeloknya makan malam pada jam 6.30 petang.
  • Boleh juga diminum 2 kali sehari. Tetapi sudah memadai hanya satu sachet sehari untuk merasai perbezaannya.
Penggunaan
  • Semua wanita berumur dari 20 tahun ke atas (sudah berkahwin/belum berkahwin) boleh mengamalkan pengambilan cocoa collagen ini.
  • Ibu-ibu lepas bersalin (amat digalakkan untuk mempercepatkan penyembuhan dalaman.
  • Dilarang sama sekali untuk wanita yang mengandung & juga lelaki.  
      Aku just berkongsi produk2 yang aku rase terbaik di pasaran. Aku tak jual tau.. Tapi boleh dapatkan CCPP ni dekat kiosk yg berdekatan.. Kat carefour2 or aeon2 mesti ade.. Yg jual barang2 supplement tu. Pastikan korunk dapat yg original and harge yg berpatutan.


Salah satu kesan lepas korunk minum CCPP ni ialah, korunk akan jadi gile gambar macam aku. 
Haha.. Gurau je. Ni gambar iklan penutup hokeyh.

\    Psstt : Kadang2 lame aku tinggalkan blog ni kan. Sebab takde idea or malas. Huhu.. Tapi sebenarnye banyak benda boleh update. Tapi sape2 yg ade idea untuk apa yang boleh aku tulis for the coming entries, jangan malu2 email aku ya. Then kalau ade yang tak best lam blog die sile2 la tegur ok. Tinggalkn je comment kt mane2 entry. Email : Sitihasanah31@ymail.com. Mana tahu, idea best daripada korunk  membolehkan  kita makan malam bersama. Ewwahh.. HAHA! (joking) Don’t  mark my words. Signing off. Chow kawan – kawan !

Tanx Reading
Xoxo, Hannah Sytieh

Tuesday, July 9, 2013

Happy Fasting Day To All Muslimin & Muslimah 2013 :)

Hi, Assalamualaikum


Instagram di banjiri gambar-gambar sume org pergi terawih, telekung, songkok n semua-semua la… Sangat Comel!! Alhmdullillah di atas nikmat Allah ini. Happy tak terkate dapat berjumpa dengan bulan Ramadhan lagi. Macam nak menanges pun ade sebab terase happy sangat2 yg tak boleh diluahkan dengan kata-kata. Alhamdullillah.

"Ya Allah sekiranya ajal ku sampai di bulan Ramadhan yang mulia ini ku mohon kepadaMU biarlah matiku ketika ku sedang mengerjakan Solat Tarawih dan sedang ku bersujud kepadaMU..kerana Solat Tarawih hanya muncul setahun sekali begitu juga bulan Ramadhan. Engkau terimalah taubat hambaMU yg hina ini dan Engkau ampunilah segala dosa2 ku.." Amin Ya Rabbal A'lamin..


Barangsiapa berpuasa dibulan Ramadhan kerana Iman dan mengharap pahala dari Allah maka akan diampuni dosa - dosanya yang telah lalu " ( HR. Bukhari dan Muslim )

Dgn syarat , puasanya IKHLAS & perbanyakkn IBADAH di bulan yg mulia ini . 

Ramadhan is coming. Syaitan is crying. Malaikat is Waiting. Syurga is Opening. Neraka is Closing. Alhamdulillah.... May Allah bless us for this coming ramadhan.... InsyaAllah.... Happy Ramadhan all....... Mohon maaf jika ada salah dan silap...

SELAMAT BERPUASA SEMUA !

 Salam Ramadhan kawan-kawan
Assalammualaikum
XOXO, Hannahsytieh

Monday, July 8, 2013

Cerita berterabur. Hutang Shopping Rumah Baju Raya .

Hi, Assalamualaikum


Hah, huh, hee… First2 update blog je da post gambar sendiri. Perasan le teewww.. Gembira bulan ni. Gembira lepas dapat gaji hari tu. Walaupun penat kerja walaupun penat buat kerja part time.. Tapi gembira. Bila dah dapat duet, gaji da masuk, duit habis banyak tapi still happy. Lma betul tak pergi shopping-shopping baju or make-up2 untuk diri sendiri.

Tiap-tiap bulan mesti kena spend some money untuk bayar hutang balik ngn mak. Dah kate pinjam kan. So, kena la bayar balik even tu mak kite. Kite kate nak pinjam so kite kena bayar. Giteeww.. lagipun my parents need a lot money for the new house.

Bnyak jugak aku pinjam duit mak. Nak bayar itu ini itu ini. Nak bayar lesen yg aku tinggal bertahun-tahun tu… Mahal betul buat lesen ni.. Kopak duet2.. aku pun satu, beli keta tapi ade lesssssen L je… Mampu ko nak bawak keta tu hana pakai lessen L ? Kena saman baru tau.. byar bil-bil yang tertunggak tu… Duet keta lgi, insurnce lg. Last2 nganga takde duet nak isi minyak n makan. Naseb baik umar and adeq  ade bayar duet keta separuh and isi minyak keta by week. Purse aku ellek p bayar hutang. Hikhok~ Tanx everybody. Tpi sekarang dah stabil balik. Boleh simpan duet masuk ASB. Haha, simpan tu penting.

Ni pic mule2 time nak beli rumah. Susah nak carik umah area KL ni. So, dapat yang ni. Tibai je la. Amacam ? Teruk kan ? so, kena renovate balik.

Ni contoh design yg mak aku nak. Now, tgh bagi pakcik aku design ala-ala cenggini.. Sekarang dah siap 60% . Kena tggu lagi dalam 40%. Maybe siap dalam bln 9 or bln 10.

Mak pulak banyak kena kuar kan duet tahun ni sebab die tgh renovate rumah. Nak bayar duit beli rumah, gaji pekerja, perabot etc etc… Ayah pulak jadi buruh siapkan rumah. Naseb baik die memg cntrctor buat rumah. Jimat la sikit. Die tau kat mana barang yang murah. Kat mana nak dapat kan simen, besi, kayu, batu bata, pasir, bumbung and etc etc etc.. Tpi kesian lak bapak, die terpakse tolak kerja2 yang lain. So, bapak no income for 2 3 months lately. Aku pun takde duet nak hulur-hulur. Kadang2 hulur la rm50. Hekss… Rm50 je mampu. Pdahal time aku belajar dulu tiap2 bulan bapak masukkan duet lam bank ratus2. Even aku buat pinjaman PTPTN. Haha! Sad.. sad.. sad..

Ni contoh rumah kat belakang umah aku. Cantik jugak la.. tapi ade lagi yg cantik. Pengsan tengok.. Lawa sangat.. tapi tu rumah Lot tepi. Memg boleh buat lawa2 n besar2 la kan.

Pasal tak cukup2 duet ni just keep calm and cool la.. biase la tu duet tak cukup. Haha.. Tpi bnyak rezeki after that. Buat kerja part time, kerja pun banyak masuk.. Yeaaahh.. then, dapt settle hutang2 semua dapat bg duet kat mak ayah. Syukur.

Yang penting dapat shopping… dah tak tahan berpuasa shopping ni.. memang tak tahan. Dah terase jiwa shopping mati. Kalau jiwe shopping mati mesti tak fun. Pompuan memg tak dapat lari dari shopping. Ingat ye wahai kaum adam . heks J .

So, bulan ni aku dapt bagi makan jiwa shopping aku ni plus dapat g makn sedap2 kat restoran2 yg sedap2 tu. Kadng2 kena belanje perut jugak makan sedap2. Bravo2.. Dapat beli two skirt, two T-Shirt, 1 cardigan, 1 blouse. Pastu bayar duet baju raye sepasang.. Kemas tailor ni jahit. Baju aku lace plus satin die charge RM45 je.. biasenye RM 60 – RM 80 ok tempah baju. Jimat kat situ dah. Pastu beli lace untuk baju kurung lagi satu tu. The purple one..

Lebih kurang macam ni la border lace yg aku beli.

Lace border ni mahal rupenye. Semeter RM 33 just only can use for one side, not for both side. Ok, takpe. Malas nk crik lain, aku beli. Beli 2 meter untuk tgn sekali dapat harge RM66, nanges! Mahal dowh… haha.. Ni  aku tunjuk gambar border lace yg lebih kurg aku nye. Aku lupe nak amik gmbr. So, aku search google je. N kasut kat H&M tu je tak dapat lagi. Nak pau umar la sat g. hahahahaha! [ Evil laugh ]

Pstu sekrg tgh search baju raye bapak and adeq laki aku. Baju raye untuk pompuan2 dah settle except my mom sbb mak nak aku belnje die the purple one Kurung modern or Jubah or etc etc etc. Asalkan warne purple biar same dengan anak2 dare die ni.

Ni contoh design baju raye yg aku buat tahun ni. Klau korunk nak beli siap. Pergi la terjah instagram ishaszcouture ok. Memag cantik and curlass.

Kama go to Bandung and die sempat grab kain warne Dark coco untuk aku. Cantik okieh. Boleh buat baju raye. So dah ade 4 pasang baju raye. Hehe.. :D Dah la, itu je nak cerite. Dah lame sgt tak cite pasal diri sendiri kan. Hah, sekali aku cite panjang u all’s… tak boleh nak benti taip. Haha. Bye.

Nah, unhealthy food from me. Tapi terbaek dari ladang. Sedapp. Heks, sempat lagi.

 Tanx Reading kawan-kawan
Assalammualaikum
XOXO, Hannahsytieh






© Hannah Sytieh | Design By MH