Hai, dah lame kepam entry ni..
Sekarang baru nak kuar kan.. Just share.. Sape rajin boleh la try kan resepi
ni. Lets go.
3
biji telur dari peti sejuk (gred A)
275
gm tepung gandum (2 1/2 cawan)
Cara-cara penyediaan apam polkadot
Masukkan telur, gula dan ovalette ke dalam mangkuk
mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang dan menjadi putih.
Ni name die ovalette
Selepas tue, baru campur bahan2 lain
seperti masukkan susu, tepung+baking powder (yang telah diayak) dan esen
vanilla dan mix lagi dengan kelajuan minimun sehingga sebati.
Sila ikut mcm saye ye :) Gaul gaul gaul...
Bahagikan adunan kepada beberapa
bahagian,kemudian titiskan pewarna water based mengikut pilihan.
Masukkan setiap adunan berwarna ke dalam piping bag.
Aku buat pakai mangkuk kertas yg letak lam loyang ni je :)
Picitkan adunan ke dalam mangkuk
kertas (setengah/separuh sahaja). Jgn sampai penuh ok.. ikut macam dalam pic
ni. Letakkan filling
secukupnya (nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan). Gambar letak
filling tak sempat nak amik ;(
Picit lagi adunan sama atau warna berbeza sehingga hampir penuh.
Buat dot dot pakai warne yg berbeza.
Siap isi semua mangkuk kertas and also done for dot dot dot..
Kemudian kukus dengan api kecil/sederhana selama
10-15minit atau sehingga masak.
Bile da masak maknenye dah siap ! :)
Sementara aku menunggu apam siap.. Aku minum air dulu. Tetibe sarah ni rajin jadi waiterrrr ! Nak bodek la tuh. Jgn tertipu dgn muke cute die ni.. Sangat kuat membodek tapi seorang yg penyayang :)
Ok, ni lah hasil die.. Siap jual lagi... :) Bisnes
kecik-kecik.. Tapi dah ade name.. Cutecuppycakes :) Wallah.. Seronok carik duet
buat simpanan sikit-sikit ni :)
Tanx Reading,
Xoxo, Hannah Sytieh
Assalamualaikum,comel2 apam ni.Dah lama cari (SEMUA LANGKAH2 BERGAMBAR)resepi apam polkadot kat google.Geram betul tgk apam polkadot ni,x sabar nk buat.TERIMA KASIH.
ReplyDeletesame same :) harap membantu :)
DeleteBole kha x pki esen vanilla ?
ReplyDeleteboleh je .. :)
Deletesalam..nak tanya..jual berapa sebiji atau berapa rm satu bekas (berapa biji)? thanks sis.. email : umiathirah8435@yahoo.com
ReplyDeletew'salam .. sekrg da stop jual la syg.. sebb busy... Tapi for ur information la syg, ade 50 bijik.. RM15 ..
DeleteX pakai ovellate bleh x?
ReplyDeletenanti apam tak berape moist. tapi boleh je :)
DeleteSusu dutch lady ke?
Deletekalau boleh pakai susu fullcream dutchlady yg warna putih tue :) mesti lagi moist
DeleteKalo ta pakai susu segar bole ke?
ReplyDeletetak boleh..
Deleteklu pakai susu cair leh tak...
Deletetq hannah..4 the resipi
ReplyDeletewelcome yunk :)
DeleteTq 4 ur resepi ;))
ReplyDeletewelcome ;)
DeleteSusu dutch lady ke?
ReplyDeletehurmm.. tak pernah plk pakai susu dutch lady. pakai susu cair tu je... lupe plk jename ape.. asalkan susu cair... dutch lady pun boleh kot ;)
Deletejual brapa harga
ReplyDeleteda tak buat da dear. takde mase :)
Deletet.ksh utk resepi...sy nk cubalah tringin nk buat tp x confident..tgok yg ni cm ok jer..
ReplyDeletesame2x :) buat je. kalau jadi mesti confident nanti ;) Gud luck widya :)
DeleteKlau kukus tue nk kne ttup gun kew guna plastik dlu atu ttup mcm base
ReplyDeletesorry late reply...
Deletetutup gune plastik dulu... or penutup tmpt kukus tu tutup ngn towel bersih... biar air die tak menitik kat apam nanti ..
Klau kukus tue nk kne ttup gun kew guna plastik dlu atu ttup mcm base
ReplyDeleteKlau kukus tue nk kne ttup gun kew guna plastik dlu atu ttup mcm base
ReplyDeleteSalam sis..sy nk tnya knapa apam 2 kdg2 dia merekah ek..
ReplyDeletewsalam cik siti :
Deletemerekah ada 2 sebab :
1. api besar sgt.. utk apam polkadot nie kena guna api sederhaha jer atau
2. Api x sekata.. sbb tue x semua yg merekah..
Salam. Sis nk tnye brp hari blh simpan apam ni kt luar (room temperature)? Atau mesti ltk dlm fridge?
ReplyDeletesalam..apam ni thn utk brapa hari ye?sesuai tk utk wat cenderahati utk mjlis kawen
ReplyDeletesalam..apam ni sesuai tk utk wat cenderahati utk tetamu mjlis kawen//thm brapa lma ye
ReplyDeleteSalam nak tnya filling tu apa sbnrnye ye? Dia sama mcm pewarna ke mcm mna?
ReplyDeleteSalam nak tnya filling tu yg mcm mna ye? Sama ke dgn pewarna?
ReplyDeleteFilling bole ltak kaya,apa2 jem @ ikut ksukaan..normally, kaya ,jem blueberry etc..
DeleteWow mcm sdp je....ehheehheh thanks akak for the resepi...aq nie baru bljar hrp harp lh jdy insyallh......walaupun umur masi 13 tahun..hehehehe....
ReplyDelete#bljar memasak....
nak tanye klau bubuh ovellte putin blh tak
ReplyDeleteHari ini sya dh bt apam polkadot tpi keras sikit. Tepung gandum +dgn tepung kek. Yg lain ikut aturan . Adakah itu sbbnya
ReplyDeletenak share..tq
ReplyDeletethanks sis.. nak wat weekend ni utk my niece for her birthday party.. sgt2 membantu recipe ni.. :)
ReplyDeletesalam..mcm mana nak elakkan supaya masa picit dot2 tu dia tak bertali..
ReplyDeleteHello, adunan ini boleh dpat berape bnyk cupcake cute ni?
ReplyDeleteLtak susu f&n cair blh x
ReplyDeleteTq info...nk try utk hari jadi ank sy
ReplyDeleteTq info...nk try utk birthday ank sy la....
ReplyDeleteTqvm hannah.Saya nak try buat apam polkadot ni in sha Allah malam ni.mudah-mudahan jadilah.
ReplyDeletedh lme sgt tingin nk buat,ada sekali wat xjd gebu n x naik,siap msuk air lg,,cmne nk elak wap msuk time ngah kukus tu
ReplyDeletecmne nk elak air wap msuk dlm tu,,slalu buat msti xjd sgt.pdhal sng amat
ReplyDeleteHi, bekas penutup pengukus tu awak letak towel bersih... dekat dlm penutup tu.. biar air sejat terus meresap dlm towel.
Deletekalau susah sgt . awak bakar je apam ni. sedap jugak. tp x moist sgt la
As salam...sis sy nk tanya ..kenapa ada resepi yg guna minyak..dan jg x ada guna...kenapa ye...kalau guna minyak apa jadi...tq
ReplyDeleteklo tak boh filling xpe ke ?
ReplyDeletesis..nk tye kenapa dot.dot apam tu dh tak mnjadi yer...dia jadi becampur warna...tak cantik...sblm ni ok jer..sy guna bahan2 n pewarna yg sama jgk...knp ye sis?
ReplyDeletesalam sis nk tye kenapa dot dot tu becampur wrna yg kt bawah tu yer...sblm ni sy buat ok...guna bahan2 yg sama n pwrna pn sama jgk...
ReplyDeleteSis nk tnya kenapa apam polkadot saya jd mcm ni?? Bila buka aje penutup terus turun...
ReplyDeleteAssalamualaikum hana, ni buat guna kukus ke bakor ekk? hehehe
ReplyDeleteSalam.. nk tnya.. utk bahan2 yg sis bagi tu blh dpt bpe biji..?
ReplyDeleteKalau pkai susu buat air tu bleh ke..?
ReplyDeleteMohon share ye
ReplyDeleteMohon share resepi
ReplyDeleteMohon share ye
ReplyDeleteSis.. Brp lama ya tahan
ReplyDeleteI just tried ur recipe but the batter was too thick so only the top part got cooked . After 20mins in an electric steamer disaster gila
ReplyDelete