Hi, Assalammualaikum
* Tengok buku resepi. Kantoi tak ingat resepi *
mihmihmih
Selamat
Hari Malaysia. Seronok cuti tapi besok kena kerja pulak.. Haha! Tak seronok
langsung okieh. Tak boleh bangun lambat..
Sape
tau pemanggang ajaib.. Aku pelik dengar name pemanggang ni, tapi bile aku gune
baru aku tau apesal orang panggil pemanggang ajaib.. Sebab fungsi dia boleh
memasak pelbagai jenis makanan . Boleh stim, boleh panggang, boleh menggoreng
semua la. Best kan.
So,
harini aku try masak ikan siakap ala2 stim. Tapi rupe die tak macam stim pun.
Macam ikan siakap singgang. Haha~
Jum
tengok resepi :
Bahan-bahan
:
- Seekor ikan siakap
- 1 Batang serai
- 2 inci halia
- 2 biji limau ( ambil jus dia )
- Garam
- 1 labu bawang besar dipotong bulat
- 3 sudu sos tiram
- Lobak ( aku ade lobak berlambak lam peti ais, so aku bubuh banyak2 )
- Daun sup or daun ketumbar ( dalam peti ais takde )
- Cili
- Tomato (ikut suka)
Cara
– cara, Aku main campak2 je. Tapi care betul die mcm ni :
- Letakkan sedikit air kedalam pemanggang bersama halia and serai.. Tunggu sehingga airnya mendidih kemudian masukkan ikan tadi dan tutupkan pemanggang dalam 7 minit..
- Terbalikkan ikan tadi, tambah lagi sedikit air dan masukkan bawang potong, cili dan carrot dan tutup semula pemanggang selama 10-15 minit (boleh tambah apa saja yang korang nak seperti sayur kubis, cendawan dan lain-lain)
- Keseluruhan proses untuk ikan masak adalah dalam masa 20-30 minit
Aku hidangkan dengan lauk2 lain.. Yang tengah tu kepala ikan merah masak asam pedas. Kalau korang rajin buatla tomyam, sayur kailan ikan masin and telur dadar. Mesti superb ok..
Selamat Mencuba
SEE YOU ON MY NEXT POST.
Xoxo, Hannah Sytieh
cukup ke sekor ikan tu awaa?
ReplyDeleteHahaha favourite kitaaaaaa ! Tapi memang selalu ikan tu dibanjiri. :P
ReplyDeleteassalamualaikum hana.. my fav ni. lama tak masak sejak bersalin adam. hmmm terliur pula dibuatnya ~~~
ReplyDelete