Alang2
hana buat label tips pregnant. So, apa kata hana update sikit bab ni.. Google2
then dapat la point kan... Untuk kegunaan hana masa depan nanti. Biasa nya bila
nak baca balik something mesti hana akan buka balik blog ni. Cari apa yang
patut.. tu yang best ada blog... note2
penting semua hana simpan dalam ni..
So,
makanan apa yang penting bila time pregnant ?
Selain
ubat2an daripada klinik (Vitamin2 & Asid Folat) makanan2 sunnah pun banyak
khasiat and kepentingan dia. My mother in law bab2 makanan sunnah ni dia memang
berlambak2 beli... ada bnyk gila kat rumah dia.. Tiap2 bulan order kat orang
makanan sunnah ni. Kurma, delima, habatussauda, madu and sewaktu dengan nya
la...
So, kat
sini hana nak bagi 1 point makanan yang kita boleh ambil time pregnant : Kurma
Kurma
Kurma
(Phonex dactylifera) atau Tamar merupakan sejenis tumbuhan yang berbuah dan
boleh dimakan sama ada ketika ia sudah masak atau masih mentah. Ianya dikatakan
tumbuhan yang mempunyai pelbagai khasiat dan kegunaan yang mana sebahagian
daripadanya sudah terbukti secara saintifik. Malah dalam kitab suci al-Qur’an
sahaja terdapat 21 ayat yang menyebut tentang kurma. Baginda Rasulullah SAW
juga sendiri telah beberapa kali menyebut perihal kurma dan khasiatnya, dan
ianya amat sinonim dengan kisah sirah baginda.
“Kemudian Kami tumbuhkan kerananya kebun
kurma dan anggur untuk kamu. Disana kamu peroleh buah-buahan yang banyak dan
sebahagiannya kamu makan“
Al-Mukminah
ayat 19
“Sesiapa yang memakan 7 biji
tamar ‘Ajwah’, dia akan terkawal daripada kejutan syaitan dan sihir pada hari
itu“.
Sabda
Rasulullah SAW
Manakala
sudut sains pula mengatakan, kandungan protein di dalam kurma adalah lebih
kurang 2.5%, serat 8.0% manakala kandungan gulanya pula adalah sangat tinggi,
yakni sehingga 63%, majoritinya adalah glukosa. Lemak yang terkandung di
dalamnya pula adalah sangat sedikit iaitu sekitar 0.4% sahaja. Kurma juga
terkenal dalam dunia perubatan tradisional memandangkan ia juga kaya denga zat
besi, kalsium, fosforus, sodium, potassium, vitamin A, C dan niasin.
Antara khasiat utama kurma?
1. PALING PANTAS DIPROSES DAN
DISERAP, sekaligus memberikan tenaga
segera memandangkan kandungan gula ringkasnya (monosaccharide) yang sangat
tinggi malah lebih tinggi dari pisang, kurma berupaya memberikan “tenaga
segera” yang akan diserap oleh tubuh serta-merta. Berbeza dengan kebany2.akan
buah-buahan lain yang mengadungi sukrosa (disaccharide). Disaccharide seperti
sukrosa harus dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum bertukar menjadi
monosaccharide lalu diserap tubuh sebagai tenaga.
“Rasulullah SAW berbuka puasa
dengan beberapa biji buah kurma sebelum sembahyang. Sekiranya tiada terdapat
kurma, maka Baginda akan berbuka dengan beberapa biji anggur. Sekiranya tiada
anggur, maka Baginda meminum beberapa teguk air“
Hadis
riwayat Ahmad :
Makan
kurma ketika berbuka puasa amat bagus kerana pada waktu ini, kita perlukan
tenaga segera, dan bukannya tenaga yang “lambat untuk dicerna” seperti yang
terkandung dalam kebanyakkan makanan berlemak dan bergoreng yang lain.
2. KAYA DENGAN SERAT DAN POTASSIUM
Kurma
dimakan tanpa perlu membuang kulitnya dan pada kulitnya itulah terkandung
serat. Kurma adalah antara buah-buahan yang amat kaya dengan serat, serat larut
mahupun tak larut. Kita sering menganggap buah-buahan seperti pisang itu
mengandungi serat yang tinggi, tetapi tahukah anda, dalam 100g Kurma terdapat
8g serat sedangkan dalam 100g Pisang hanya terdapat 2.6g serat sahaja? Tinggi
serat amat baik untuk sistem pelawasan.
Selain
itu kurma kaya dengan Potassium dan beberapa zat galian yang lain. Potassium
adalah elektrolit yang akan menyeimbangkan kembali kandungan air dalam tubuh
badan apabila kita kehilangannya, terutama sepanjang tempoh berpuasa. Tidak
perlu membeli 100 Plus sekiranya khuatir akan kekurangan elektrolit ketika
berbuka, memadai dengan beberapa biji kurma dan air suam. Potassium juga
membantu dalam pembinaan otot termasuk otot jantung dan mampu memelihara sistem
saraf.
3. PENGUAT MEMORI
Ramai
yang berfikiran hanya kismis yang baik untuk menguatkan daya ingatan, namun
hakikatnya kurma juga tidak kurang hebatnya. Ianya amat sesuai untuk
kanak-kanak yang sedang membesar.
4. BAIK UNTUK WANITA
MENGANDUNG/BERSALIN.
Masih ingat kisah Maryam yang hanya memakan buah kurma semasa melahirkan Nabi Isa AS? Menerusi malaikat Jibrail, Allah telah mewahyukan kepada ibu Isa iaitu Maryam binti Imran supaya menggegar pohon kurma sehingga gugur lantas memakannya tatkala lemah selepas bersalin.
Masih ingat kisah Maryam yang hanya memakan buah kurma semasa melahirkan Nabi Isa AS? Menerusi malaikat Jibrail, Allah telah mewahyukan kepada ibu Isa iaitu Maryam binti Imran supaya menggegar pohon kurma sehingga gugur lantas memakannya tatkala lemah selepas bersalin.
“Dan goncangkan batang kurma itu
kepadanya, nanti ia gugurkan atasmu kurma yang masak,”
Surah Maryam, ayat 25
Dan
menurut sebuah laman web, buah kurma amat baik untuk wanita mengandung dan akan
memudahkan wanita untuk melahirkan anak dan akan mengurangkan pengaliran darah
semasa proses kelahiran. Malah anak yang dilahirkan kelak dipercayai akan
mempunyai sifat-sifat yang baik, penyabar, bersopan santun serta cerdas
pemikirannya (Sabda Rasulullah).
5. PENAWAR RACUN
Diriwayat
oleh Aishah r.a., “Jika sesiapa yang
selalu makan kurma akan dihindari daripada terkena racun yang dimakan.”
6. MERAWAT PENYAKIT
Dalam
perubatan homeopati, biji kurma dikisar halus seperti serbuk teh. Ianya
direndam dan diminum bagi menyembuhkan pelbagai jenis penyakit.
7. MENGUBATI GANGGUAN USUS DAN
SEMBELIT.
Ketidakserasian dengan gluten menghalang penyerapan zat-zat makanan secara sempurna. Kurma mencegah ini dari berlaku.
Ketidakserasian dengan gluten menghalang penyerapan zat-zat makanan secara sempurna. Kurma mencegah ini dari berlaku.
Hebat2
kan khasiat buah kurma ni.. Siapa tak pregnant pun boleh ambil tau. So, confirm
lepas ni hana berdesup pergi beli kurma. Sebab sebelum ni bila puasa nampak
kurma macam tak layan je kan... sebab tak tau khasiat dia.. Sekarang dah tau
khasiat ni. Hurrmm... rasa rugi pulak dulu pandang sebelah mata je buah kurma
ni.
Love, SEE YOU IN MY NEXT POST!
Hannah Sytieh, Muuaaahhhhx!
Assalamualaikum hana.. yeah! sheila pun suka makan kurma. especially kurma merah takda biji. tak manis pun, lagi satu take note ye yangg, kurma ni salah satu milkbooster untuk ibu yang menyusukan anak. hehehe ~~~
ReplyDeletewahhh. thanks sheila. kalau ade lg note2 penting bg tau k
DeleteEhemmmm lain macam sangat status FB dengan entry blog. Whatsapp cepat ! Hahahaha
ReplyDeletehahahahahhaha. whatsapp jum
Delete