Hi,
Assalammualaikum
Lama
tak berblog tetibe nak update pasal resepi pulak. Haha.. jadik suri rumah ni
lagi busy dari bekerja. Macam 24 jam bekerja dah rase. Huhu. Xde rehat. Kalau dapat
rehat tu kire bersyukur lah. Husband suke masak sambal2 ni. So kite selit2
sikit.
Best
jaga anak sendiri je. Mase banyak dengan anak sendiri. Tak pening2 nak hanta
kat orang. Alhamdulillah ade rezeki jage anak sendiri kan. Masing2 punye rezeki
la kan. Business kecik2 sambil jage anak. Kire ok la bagi aku. Even mase
tunggang langgang. Haha.
Khayla
makin lame makin besar da. Makin cerdik makin banyak akal. Makin manje and sewaktu
dengannye, haha J Kuat
makan, kuat menangis kuat menjerit . kuat tengok didi and friends. Hee.
Bahan-Bahan:
·
udang, petai dibersihkan
·
3 biji bawang besar,
potong nipis (lebih pun takpe)
·
5 ulas bawang putih (lebih
pun takpe)
·
1 batang serai, dititik
·
1/2 cawan air asam jawa
·
2 sudu besar sos tiram
Bahan untuk dikisar
·
5 ulas bawang putih
·
3 ulas bawang merah
·
2 inci halia
·
10-12 tangkai cili
kering, dibuang biji
·
1 biji bawang besar
Cara Penyediaan:
1.
Rebus cili kering , toskan air dan kisar halus bersama bahan kisar yang lain.
2. Dalam kuali, panaskan 2
senduk minyak masak dan kemudian tumis bawang besar sehingga kekuningan.
3.
Masukkan bahan kisar,
masak hingga naik bau dan pecah minyak.
4.
Tuangkan air asam jawa,
sos tiram serta masukkan serai yang dititik.
5. Kemudian masukkan petai, udang,
garam dan gula secukup rasa. Masak seketika dalam anggaran masa 5-7 minit atau
sehingga mendidih. Angkat dan hidangkan.
Tips
·
Pastikan tidak
memasak udang terlalu lama kerana udang boleh menjadi keras.
· Semasa menumis bahan
kisar pastikan betul-betul pecah minyak kerana jika tidak, kuah sambal tumis
tidak masak dengan sempurna.
Thanks singgah,
IBU KHAYLA
menaip sambil khayla menanges ;(
No comments:
Post a Comment