Home Idea Kahwin Product Review Food Review Contact Me

Friday, December 28, 2012

RESEPI SIMPLE - SOTONG BERKUAH SOS TIRAM

Assalamualaikum.

Harini nak kongsi sotong masak sos tiram. Resepi simple dari mak jemah. Maen belasah je masak sebab mase dah suntuk. huhu ~ Layan je la :)



First, hiris  4 ulang bawang merah and 2 ulas bawang putih. Potong cili and halia.
Tggu minyak dah masak and tumis semua bahan tadi sehingga wangi .
And then bubuh sos tiram.


Bila bahan tumis dah wangi, masukkan sotong yg dah dicuci bersih .


Gaul and bile dah nak masak masukkan garam and sesedap rase.
Aku saje letak air sikit biar berkuah.
Kalau goreng kering2 and letak button mushrom pun sedap :)
Ikut cite rase anda :)


Angkat dan hidangkan.
Tarraaa, dah siap.
Simple banget kan ? hahaha.

Tanx for reading, hannah sytieh :)

Monday, December 24, 2012

Colours of my life 12 - Assingment






Sunday, December 23, 2012

Colours of my life 11 - Testing 1,2,3





Cubaan Pertama with Abang sham, Abang nas and Kak ieka at white studio, Puchong . Tanx Invite !
Psst : Saje bg black and white . Kahkahkah~



Saturday, December 22, 2012

Luve Orange, Coco , Arsenal




LUVE Blackmores . You should try bebeh :)


Tuesday, December 18, 2012

Colours of my life 10 - Progress....


Assalamualaikum, 

Dah lame makcik tak kerje overtime. Tapi akhir tahun gerenti kerje berlambak-lambak masuk, fieldwork semua dekat2 pulak tu, lepas satu masuk masuk lagi job lain.. Adoiai, naseb la ana. Huru hare la hang dalam ofis nak settle kan sorang-sorang. Team hang yg sorg tu pun dah pindah job lain. Kena pandai la set mase untuk hantar project ikut timeline yg dibagi. 

Haha, I not complaining about my work. Even though I know it’s damn obvious I am doing it now, but well, it's human nature who needs such a good rest after some hard works. I am not some working machine who can put up with works 24/7. Plus my weekend I must work for a part timer coz my mum takde pekerje kat kedai makan die. Holla, kerje kedai makan tak dapat duduk satu hari ni tersangat sangat penat okieh. Patut la mak aku lemau je bile balik kerje. HAHA~


I know kalau rajin bekerje ni , rezeki mencurah-curah. Aku terpikir nak kerje part time for weekend kat mane-mane. Tapi I changed my mind .Well money is important but I really think that healthiness comes first. Go away you money minded, shuhh shuhh. Aku memg mate duetan, tapi kalau tak cukup rehat and then lemau je ape jadahnye.. Beq sehat and happy je. Lagi happy, hati pun senang. Kan ? OK, done membebel.. huuuu ~


Sekian, Thanks for reading.
Much Love, Hannah.Sytieh

Saturday, December 15, 2012

Colours of my life 9 - Comel Dah T.T"

Balik kerje g jogging. Bawak siap siap T-Shirt, sweater, tracksuit. Aku nak jogging weyh, nak kurus nak kurus… Okieh, go on. Tapi tahan seminggu je, after that tak jogging dah. Rase badan dah okieh. But afer a month badan aku naik. Kahkahkahkah~

Timbang berat naik 2kilo. Kalau dalam mase 3 bulan lagi naik lagi 3 kilo ? Hahaha. Rase macam nak menanges wa cakap sama lu. Kalau ikut BMI, dah okieh dah ni, elok cun punye.  Tapi masalahnye lemak mcm gelebeh2 jew, sadis . Sadis sangat. Bila jalan rase gegar gegar lemak. Buruk nye perangai.

So, start sekarg kena semangat g jogging balik and minum herbalife and menari. Menari chachacha, haha, tak pun, menari joget mak limah. Diet ? Hummm. Lagi la, tak boleh pakai. Kalau boleh aku nak badan macam ni : 


Ha! macam ni.. hehehe 

Selit sikit. Ni name die self potrait. Memang perangai ni tak kan berubah.. Huhu~


Something you could never get tired of doing.

Online

Tangkap gambar

Letak lam blog

Baca Blog Orang

Facebook

Twitter


Thursday, December 13, 2012

Colours of my life 8 - Thank you ;)


Assalammualaikum..

Hi, nothng much in my life, huhuhui. But smthng happen, sgt suke dgn kejadian ni. SANGAT okieh! Terima kasih kerane melukis or whatever u do kat keta saye. Saye tak kesah and malas nak piki. Tapi semoge awak terime balasan die. Saye tak tahu sape buat tapi thank you very much J Maaf, Mulut kian lancang bersuara…

But I have fun because ade family yg very take care and selalu teman aku kemane saje.. Iaitu adeq. haha, these have some picture between adeq and si ngex :








SelfPotrait dari adeq. Tangkap gambr sendiri sambil menjuling mintak penyepak.



Ni ha, hasil menunggu 2 jam... Muke itik akan kuar ataupun mate juling juling manje..
Soalan nye kat sini macam kakak ngn adeq ke ataupun mak ngan anak ? HAHA~
Ok, bye :) Hugs :)





Thursday, December 6, 2012

Colours of my life 7 - Wish 2013


Assalamualaikum..

Hai, Da bulan 12 bebeh.. Bulan 12… Huhui.. Pejam celik pejam celik da bulan 1 2013.. InshaAllah kalau umur aku panjang.

Semoga bulan akan datang dan seterusnya buat aku lelah dengan ilmu dan gelak ketawa bahagia.

Yang aku ingin biar semua berjalan dengan baik dan dipenuhi cerita bahagia.

Semoga akan datang yg baru ini , bawa aku ke tempat baru degn penuh makna :)

Baik duka mahupun bahagia biar semua menjadi memory indah dan kenangan untuk mase akan dtg.

Biar indah… Biar lelah… biar riuh.. Biar telus.. Biar bahagia… 

Yang penting biar iman bertambah, pahale bertambah, dose dijauhkan :) Amin


Ape macam ? ok tak ? Boleh tak jadi pensyarah sastera ? Haha~ 


Pssst : Abah cakap, ALLAH takan buat something yang akan memudaratkan umatnya.  Biar berat mana pun, 
confirm  boleh survive punya lah. Aminnn ~ Bape saye seorang yang memahami.. Huhu, hari2 tido muke tale 
depan kipas.. Tu pasalnye hidung menjadi jadi selesema nye pun.. Sobs..








Sunday, December 2, 2012

Colours Of My Life 6 - Dari hati aku T_T"


Hendak bercerita lidah tak dapat nak mengeluarkan ape-ape. Takut disalah andaikan orang lain. Kan bagus kalau main Instagram then die boleh capture hati aku lepas tu edit lawa-lawa baiki mane yang remuk mana yg kosong. Takde la aku rase hati aku sakit or tak tenang kalau boleh diedit.. Tapi.. Hati di-instagramkan? Okay idea ni macam tak logik.

Sesungguhnye hidup sehari-hari aku bersyukur kerana masih ade org sekeliling yg masih syg yg masih baik dekat aku. Kerana korang semua kenal aku mcm mane. Orang yang tak kenal, semua cakap belakang. Perlu ke? Perlu ke wahai ceq kak ceq abang T_T”

Kalau lah Facebook atau Twitter boleh berfungsi baca perasaan dan fikiran, jadi aku tak akan ada lagi masalah untuk meluahkan apa yang aku rasa. Taip semua benda dalam facebook or twitter.. Tapi tak boleh.. Sepupu sepapat jiran depan belakang kawan ofis kawan kelas and semua kawan kawan semua baca, okay padam.. Layan je perasaan sesorang.. Baring, ambil ear phone.. Dengar lagu..

Bila terdengar lagu yang ade kena mengena ngan perjalan hidup sendiri, mule lah mengalir air jernih dari mate.. Walhal lagu-lagu tu bakan dituju untuk aku.. Ade berjuta-juta lagi manusia lain yg perjalanan hidup dorg tak seindah yg diharapkan.

Boleh ke korang paham seandainye aku luahkan pada korang. Hurmm, kamu hanye mampu mendengar tapi tak mampu rase. Kamu hanye mampu membace tapi tak mampu selam. Aku hanye pilih untuk diam.

Maafkan aku kalau kate2 menghiris hati sesiapa, terutama kawan-kawan. Maafkan aku kalau aku selalu menyusahkan korang. Maafkan aku kalau tingkah laku aku menjengkelkan pade korang, tak kisah la ko kawan aku atau pun kau tak berape kenal aku dgn rapat. 

Manis atau tajam bahase kamu aku pilih untuk terima. Aku simpn semua ucap yg terlalu aku ingin luahkan. Aku hanye mampu sembunyikan semua rase yg terlalu aku ingin luahkan.

Tapi sebenarnye aku bosan dengan semua ini.. Tolonglah pergi wahai wahai korang yang tak pernah tahu sape aku. Jngan menilai aku dari luar. Tolonglah paham aku wahai kawan yg terdekat. Aku tak pernah rase nak menyusahkan kamu, maafkan aku.

Ye, aku mampu senyum aku mampu terima. Aku suke tengok aku tersenyum, biar sape2 tak tau ape ade dalam hati :) 



Friday, November 30, 2012

SABAK BERNAM - jalan2 cari makan :)

Assalammualaikum w.b.t

Hye, I know I'm not a person that you'll missed so much am I? Hehe. So, life has been treating me well, working hasn't change at all, still facing the same level of stress everyday and yeah, still trying hard to put the best smile on this sweet cute face in front of all. HAHA~
I'm becoming lazier day by day, my room is such a mess, my hormone is upside down . huhu.. I need holiday .. I feel tired plussss selesema and sakit tekak.. (mengade kejap)..

Ok la, nak cerita sikit. Haritu g amik adeq pompuan aku kat sabak bernam.. Die dah habes study so kena angkut die balik and barg2 die.. tak muat kereta tahu.. huhu..Ok la.. done membebel.These are some pictures:

Lo light tak cntik sgt kat sini. Panas sgt haih kat sini... Biasela dekat ngn laut. 
Tapi angin die sgt best okieh :)

Makan time.. Laksa and cendol.. Terangkat time makan.. Sedap sangat...
Tak percaye pergi la try.. Dekat CENDOL BAKAR, IJOK.

Mkan time kawan2.. I love. Makan and makan <3

With abang besar.. Abang ni yg tggi sgt.. Ketinggian aku normal okieh.. Jgn cakap aku PENDEK! warning u hahaha..

Ha! nampak tak atas tu... CENDOL BAKAR.. DRIVE THRU pun boleh tau.. Bukan MCD je ade okieh.. Cendol pun ade... Sedap sgt cendol ni.. Popular jugak la cendol bakar ni.. Tak caye ? cube try google CENDOL BAKAR.. Macam2 jenis cendol ade . Nak beli beratur punye pnjg mak aih.. Nampak sgt laku.. huhu <3

Sekian, Tanx reading :)





Wednesday, November 28, 2012

What's there to talk about?


As far as I know, we're finished. I've already put an end to our story. I can't get back to you, my heart so does my brain don't allow me to. Please. Don't force me and guess you should know that I've moved on.




HIGH POWER SIGNAL KING 360000N


Signal King 360000N . Social network aku. Dibeli oleh aku secara COD (Cash on Delivery),  dengan harga yang agak memuaskan iaitu semahal RM70. Haha, sape yang berani beurus niaga secara ONLINE dia memang hebat dan berani la, kadang2 orang ni takot nak membeli secara online, TAKUT DITIPU kan…tapi, xsemua peniaga online ni menipu.
Kekuatan SIGNAL KING 360000N ni adalah kekuatan WIFI ADAPTER yang pertama paling hebat yang penah aku jumpe.

Mempunya SHAPE atau pun BENTUK BADAN yang seakan2 ikan pari, haha.. LIHAT BAWAH :


Genius Products
•Come with Back Track  6 / 7 and Windows XP / Vista / 7 Driver.
•High Power USB WIFI Adapter / Long range WIFI access.
•Come with high gain 10dBi Omni antenna. (BOLEH MENCAPAI 2KM)
•High gain power 20000mW. BT5 /6 /7 Provided.


Benda yang aku paling suka apabila menggunakan adapter ni ialah apabila terase nak mencuri wifi jiran sebelah.. Ahaha.. jiran aku gne UNIFI, memang syok r mendownloadkan video untuk diri aku sendiri, ahaha.. tapi sekrg die dah tutup kot unifi die. So, aku just dapat gune hack jiran aku yg gune P1 je.. huhu.. jahat nye ..
ADAPTER ni boleh meng HACK atau mencuri atau menceroboh Wifi rumah jiran2 kawan2 yang sejauh 2KM sekeliling rumah anda. ADAPTER ni juga boleh HACK pass jenis  WEP,atau  WPA/WPA2.
SELAMAT MENCUBA..





Tuesday, November 27, 2012

BLACKMORES DIETARY SUPPLEMENT - BIO 500 E


Assalamualaikum w.b.t

Ok, semalam g WATSON nak beli barang2 yang da kehabisan stok untuk sebulan la kan.

Pastu aku rase aku patut amik supplement. Vitamin ke, tapi sebelum nak beli vitamin ni aku tnye akak farmasi yg cun tu pasal produk ape yang bagus and then akak tu suggestkan blackmores. So aku tnye la produk ni ni ok ke tak, halal tak halal ?ada campur bahan-bahan kimia yang merbahaya ke  ? lepas akk tu explain serba sedikit pasal produk blackmores ni baru la aku tau kelebihan die .

Kebanyakkannya ramai yang makan vitamin blackmores daripada vitamin yang lain macam redoxon, flavette, shaklee, shine, 21 century dan lain-lain. Mula-mula aku nak amik shaklee produk. Tapi fikir2 malas nak bank in duit and tggu barang tu sampai.. Ak lagi suke g kedai tu sendiri. Puas hati, senang pun senang.

So aku decide beli blackmores jela tapi confius nak beli vitamin C atau vitamin E ? Akak tu suggest amik vitamin E untuk kulit and untuk replacement tissue dalam badan.  Aku ingat nak beli kedua-duanye sekali tapi bajet oh bajet..Then, aku beli vitamin Blackmores Bio 500 E dulu, nanti aku beli Blackmores Buffered C pulak ye.

  • Anti oksidan
  • Membekalkan oksigen ke sel-sel badan.
  • Membantu meningkatkan kelembapan kulit disamping memberi keanjalan dan membuatkan kulit menjadi lebih tegang.
  • Sebab dia anti-oksidan menjadikan anda tampak lebih muda dengan membantutkan penuaan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.
  • Membantu mencegah kanser.
  • Merendahkan risiko katarak.
  • Pngambilan vitamin E dalam jangka masa panjang dapat mengurangkan risiko kanser prostat di kalangan penghisap rokok.

Antara tanda-tanda kekurangan Vitamin E
  • Penuaan kulit sebelum masa.
  • Rambut gugur
  • Anemia.

Vitamin C
  • Antioksidan yang bagus
  • Untuk kulit yang cantik, tulang, gigi dan sendi yang sihat.
  • Untuk meningkatkan sistem pertahanan tubuh dan menyembuhkan luka
  • Vitamin C berperanan dlm penghasilan interferon utk immune sistem dan bertindak sbg antihistamine utk meredakan selesema dan inflammasi.
  • Vitamin C penting utk penyembuhan luka krn diperlukan utk membentuk kollagen. Kulit kita terdiri dari collagen, sbb tu ia amat penting. ( Vitamin C bukan collagen ea, vitamin C ni untuk membentuk kan atau menghidupkan balik collagen yg ade dalam badan kite )
  • Vitamin C membantu pembentukan kolagen iaitu sejenis protein yang menyusun tubuh manusia. Kolagen adalah struktur yang terlibat dalam pembinaan tulang, gigi, sendi, otot dan kulit. Perkataan kolagen itu sendiri berasal dari Yunani yang bererti lekat atau bersifat sebagai pelekat.Sebab itulah si pengamal akan mendapati kulitnya lebih licin, tegang dan cantik, dan luka cepat sembuh kerana ia membentuk perhubungan tisu badan yang kuat.
  • Vitamin C menjaga salur darah agar tidak mudah pecah, mencegah pengerasan salur darah, membantu proses metabolisma kolesterol iaitu pembentukan asid hempedu yang penting dalam proses pemecahan lemak. Sebab itulah mereka yang menghidap darah tinggi amat digalakkan mengambil vitamin C bagi mengelakkan stroke dan jantung tersumbat.
  • Vitamin c adalah antioksidan yang berkesan dan efektif utk melindungi badan kita dari radikal bebas yang akan menyebabkan "oxidative stress". jika terlalu banyak oxidative stress akan membawa kepada penyakit kronik seperti sakit jantung dan stroke dan dikaitkan dgn kanser.
  • Vitamin C berupaya mencantumkan bahan logam berat seperti plumbum, raksa, arsenik dan lain-lain toksik menjadikan ianya tidak bahaya pada buah pinggang dan dapat dinyahkan daripada badan dengan lebih mudah. Mereka yang merokok patut menjadikan vitamin C sebagai kawan baik kerana ia dapat membersihkan darah dan mengelakkan buah pinggang anda daripada mengalami kerosakan yang teruk.


Yang putih tu eye cream.. Sebelah tu vitamin Blackmores

Aku pun baru je makan supplement ni, belum sampai seminggu lagi so tak boleh nak bagi feedback lepas makan ni. Will update soon .

Blackmores Bio 500 E ni harge less than $34.00 . Ni ade discount tau :)
If, Blackmores Buffered C dalam $27.20 mcm tu la, ceq tak ingat. Dekat watson tu ad Blackmores – Vitamin C , Blackmores – BIO C and Blackmores Buffered C. So, kalau naktau isi kandungan dalam tu and ape kesan die tnye la ahli pharmacy kat situ. Jgn memandai mandai ok.

Ni random for kebaikan vitamin . Kenape kita perlukan Vitamin ?

Vitamin E


Menurut Dr Bruce Miller, dos yang dicadangkan untuk mengambil vitamin C ialah 500mg sehari iaitu bersamaan 7 setengah biji Oren. Jika kita mampu nak mkn hari2 buah oren tu. Kalau tak anda dinasihatkan agar mendapatkannya dalam bentuk tablet atau kapsul. Ok J


Cara makannya ialah sebiji sehari, aku beli yang kapsul  yang mengandungi 30 biji sahaja sebab beli botol kecil, so boleh tahan selama sebulan. After sebulan beli lagi.. Haha, time dapat gaji la baru boleh beli.



Lepas ni boleh la buat review selepas sebulan makan vitamin. Please, please, please jangan ambil dos yang berlebihan tau karang tak pasal-pasal jadi kena side effect yang lain pulak. Bersabarlah kalau nak mencapai ape yg anda inginkan, makan ikut jadual korang and teratur. Jangan lupe amalkan minum air yang banyak. Mesti kesan die lagi cepat okieh 


Psst : Aku ade member card Watson, satu kad kena bayar RM12 shj tak payah renew and tak de expired date, tapi hujung tahun kena la redeem point korang okieh. Time kat watson tu aku beli semua total RM 52.00 . Pastu cashier tu cakap beli pape dengan harge RM 7.00 cukupkan RM 60.00 untuk dapatkan 2 ticket konsert mizz nina, and bla bla.. 


So, aku ape lagi. Aku beli  HADA LABO SUPER HYALURONIC ACID – moisturizing eye cream.. Untuk mate ea.. time tu discount, so dpt dalam harge RM 53.91 .. kegunaan die mcm biase la untuk hilangkan dark circle and lines kat bawah mate kite.. Aku memg patut beli , sebb makin sembap plk mate aku akhir2 ni.. Tido lambat je memnjg.. so, start dr sekarg aku dah jage time tidur and pengambilan makanan J .. so total2 dah lebih rm60 .. aku dapat free 2 ticket. Tempat duduk kat member zone okieh .. so, jum la.. ape lagi 

Psstsssttttt : Sape nak bagi aku MC ? aku takut jumpe doktor.. Huuuaaarrggggghh..


Saje letak .. Bosan .. :)







Sunday, November 25, 2012

Colours of my life 6 - Care Hidup Di Office ;)


I am the author of this blog! Officer yang buat semua benda, termasuk mencuci tandas dan menulis blog..walaupun tak termasuk dalam skop kerja, ‘pelajar tua’ yang tak reti give-up, Perapu ( merapu ) tegar yang hampir2 nak bersara, kaklong but anak manja bonda dan ayahanda yang menanam impian menjadi INTERIOR DESIGNER yang berjaya. Tetapi sedang cuba belajar melupakan impian yang tak pasti...

Korang pernah rasa bosan tak ? pernah la kan. tipu la tak pernah. apa yang korang buat bila bosan ? tengok tb ? ah lagi bosan. makan chicken chop ? same gak bosan. jalan2 ? takde geng sorang2 bosan la nak gelak2 dengan siapa. duit pulek haram jadah keluar labah-labah je dari purse. so, apa korang buat ?

Haha, kalau aku la kan, I like chatting.. Even kat ofis pun suke berchatting. Carik la sape name yg dalam comm tu untuk ajak chatting.. So, one of that is : zaihan, siti liyana. Die comel and cute.. Suke tengok die.. Lincah semacam. Huhu..

Then, satu hari chatt about that.. Meh bace :



Alhamdullillah. Aku sokong niat murni mak jenab sorang ni . Chaiyok2x sayang … I lap you.. Eh! silap.. I love you.. Muuaaahh <3<3<3


Saturday, November 24, 2012

Colours Of My Life 5 - Membebel :D

I am having a wonderfuuuuuuuuull life here. in my home lalalalalalala~ First time balik kerje terus balik umah dok diam2x… tak kuar ngn kawan-kawan.. Sebbnye dalam purse penuh ngn sarang labah-labah je. So, g kerje bawak bekal.. Hari2 makan kailan ikan masin ngn telur dadar.. Hari-hari makan telur macam nak muntah dah.

Bile balik rumah “ kakak tolong masak kan ikan kat dapur tu, mak sakit tangan”  hana “ok”

After a few minutes “ kakak jangan lupe kemas dapur , pagi2 tak de la mak nak terhegeh nak lap dapur, pastu tolong lipat kain kat ruang tamu tu “ hana “ ye ye ye “

Pukul 10 mlm “ kakak kain jangan lupe sidai kain, mak dah tekan button on kat machine tu” hana “ tudia habaq mai malam2 kena sidai kain, reason : besok pagi sebelum keje tak payah nak kemas2 umah dah.. malam semua mesti dah settle.  Dats y aku malas nak OT dah, kalau OT balik uma mesti penat.. Pastu aku tertidur, nanti pagi2 sian kat mak aku pulak kemas sorang2.. Adeq balik la cepat.. tolong mak ye.. huhuhu ~

After tolong2 semua aku nak o9 but… There’s no internet at home.  fb, blog ape bagai semua masuk longkang. kalau terupdate tu maknanya aku curik internet sebelah.. Hack je password dorang, kalau WEP boleh la nak hack.. Kalau WAP mampuih hang nak hack.. agak susah. Nanges nak tggu dapat password.. muehehehe. huargh.

Rumah ni sume pakai touch screen seronok diorg online. pakai nokia C2, tak macam haram jadah pulak aku nak tenung screen seciput tu. just, na buat kerja, tade tenet, sangat bangang rasa dia.

Too much thing to update. pictures bersepah dalam camera.. nanti la sekali selambak kita hupdate.

Tadi tenung lattop, terfikir pasal mase depan dan literally geleng kepala pastu sengih.. Adeq tengok je gelagat kakak die .. Dia ingat dok angau rupanye dok susah hati pikiaq na hidup mase depan.. macam2 doa aku dok berdoa.. fufufufufufuh… tatau la ape doa berterabur habis dalam hati, janji aku gagah la dalam hidup.. fiiuuuuu ~


Apepun hidup mesti diteruskan .. Budak ni memang suke buat muke itik :D
Thanks, Hannah Sytieh <3









© Hannah Sytieh | Design By MH