Home Idea Kahwin Product Review Food Review Contact Me

Tuesday, November 27, 2012

BLACKMORES DIETARY SUPPLEMENT - BIO 500 E


Assalamualaikum w.b.t

Ok, semalam g WATSON nak beli barang2 yang da kehabisan stok untuk sebulan la kan.

Pastu aku rase aku patut amik supplement. Vitamin ke, tapi sebelum nak beli vitamin ni aku tnye akak farmasi yg cun tu pasal produk ape yang bagus and then akak tu suggestkan blackmores. So aku tnye la produk ni ni ok ke tak, halal tak halal ?ada campur bahan-bahan kimia yang merbahaya ke  ? lepas akk tu explain serba sedikit pasal produk blackmores ni baru la aku tau kelebihan die .

Kebanyakkannya ramai yang makan vitamin blackmores daripada vitamin yang lain macam redoxon, flavette, shaklee, shine, 21 century dan lain-lain. Mula-mula aku nak amik shaklee produk. Tapi fikir2 malas nak bank in duit and tggu barang tu sampai.. Ak lagi suke g kedai tu sendiri. Puas hati, senang pun senang.

So aku decide beli blackmores jela tapi confius nak beli vitamin C atau vitamin E ? Akak tu suggest amik vitamin E untuk kulit and untuk replacement tissue dalam badan.  Aku ingat nak beli kedua-duanye sekali tapi bajet oh bajet..Then, aku beli vitamin Blackmores Bio 500 E dulu, nanti aku beli Blackmores Buffered C pulak ye.

  • Anti oksidan
  • Membekalkan oksigen ke sel-sel badan.
  • Membantu meningkatkan kelembapan kulit disamping memberi keanjalan dan membuatkan kulit menjadi lebih tegang.
  • Sebab dia anti-oksidan menjadikan anda tampak lebih muda dengan membantutkan penuaan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.
  • Membantu mencegah kanser.
  • Merendahkan risiko katarak.
  • Pngambilan vitamin E dalam jangka masa panjang dapat mengurangkan risiko kanser prostat di kalangan penghisap rokok.

Antara tanda-tanda kekurangan Vitamin E
  • Penuaan kulit sebelum masa.
  • Rambut gugur
  • Anemia.

Vitamin C
  • Antioksidan yang bagus
  • Untuk kulit yang cantik, tulang, gigi dan sendi yang sihat.
  • Untuk meningkatkan sistem pertahanan tubuh dan menyembuhkan luka
  • Vitamin C berperanan dlm penghasilan interferon utk immune sistem dan bertindak sbg antihistamine utk meredakan selesema dan inflammasi.
  • Vitamin C penting utk penyembuhan luka krn diperlukan utk membentuk kollagen. Kulit kita terdiri dari collagen, sbb tu ia amat penting. ( Vitamin C bukan collagen ea, vitamin C ni untuk membentuk kan atau menghidupkan balik collagen yg ade dalam badan kite )
  • Vitamin C membantu pembentukan kolagen iaitu sejenis protein yang menyusun tubuh manusia. Kolagen adalah struktur yang terlibat dalam pembinaan tulang, gigi, sendi, otot dan kulit. Perkataan kolagen itu sendiri berasal dari Yunani yang bererti lekat atau bersifat sebagai pelekat.Sebab itulah si pengamal akan mendapati kulitnya lebih licin, tegang dan cantik, dan luka cepat sembuh kerana ia membentuk perhubungan tisu badan yang kuat.
  • Vitamin C menjaga salur darah agar tidak mudah pecah, mencegah pengerasan salur darah, membantu proses metabolisma kolesterol iaitu pembentukan asid hempedu yang penting dalam proses pemecahan lemak. Sebab itulah mereka yang menghidap darah tinggi amat digalakkan mengambil vitamin C bagi mengelakkan stroke dan jantung tersumbat.
  • Vitamin c adalah antioksidan yang berkesan dan efektif utk melindungi badan kita dari radikal bebas yang akan menyebabkan "oxidative stress". jika terlalu banyak oxidative stress akan membawa kepada penyakit kronik seperti sakit jantung dan stroke dan dikaitkan dgn kanser.
  • Vitamin C berupaya mencantumkan bahan logam berat seperti plumbum, raksa, arsenik dan lain-lain toksik menjadikan ianya tidak bahaya pada buah pinggang dan dapat dinyahkan daripada badan dengan lebih mudah. Mereka yang merokok patut menjadikan vitamin C sebagai kawan baik kerana ia dapat membersihkan darah dan mengelakkan buah pinggang anda daripada mengalami kerosakan yang teruk.


Yang putih tu eye cream.. Sebelah tu vitamin Blackmores

Aku pun baru je makan supplement ni, belum sampai seminggu lagi so tak boleh nak bagi feedback lepas makan ni. Will update soon .

Blackmores Bio 500 E ni harge less than $34.00 . Ni ade discount tau :)
If, Blackmores Buffered C dalam $27.20 mcm tu la, ceq tak ingat. Dekat watson tu ad Blackmores – Vitamin C , Blackmores – BIO C and Blackmores Buffered C. So, kalau naktau isi kandungan dalam tu and ape kesan die tnye la ahli pharmacy kat situ. Jgn memandai mandai ok.

Ni random for kebaikan vitamin . Kenape kita perlukan Vitamin ?

Vitamin E


Menurut Dr Bruce Miller, dos yang dicadangkan untuk mengambil vitamin C ialah 500mg sehari iaitu bersamaan 7 setengah biji Oren. Jika kita mampu nak mkn hari2 buah oren tu. Kalau tak anda dinasihatkan agar mendapatkannya dalam bentuk tablet atau kapsul. Ok J


Cara makannya ialah sebiji sehari, aku beli yang kapsul  yang mengandungi 30 biji sahaja sebab beli botol kecil, so boleh tahan selama sebulan. After sebulan beli lagi.. Haha, time dapat gaji la baru boleh beli.



Lepas ni boleh la buat review selepas sebulan makan vitamin. Please, please, please jangan ambil dos yang berlebihan tau karang tak pasal-pasal jadi kena side effect yang lain pulak. Bersabarlah kalau nak mencapai ape yg anda inginkan, makan ikut jadual korang and teratur. Jangan lupe amalkan minum air yang banyak. Mesti kesan die lagi cepat okieh 


Psst : Aku ade member card Watson, satu kad kena bayar RM12 shj tak payah renew and tak de expired date, tapi hujung tahun kena la redeem point korang okieh. Time kat watson tu aku beli semua total RM 52.00 . Pastu cashier tu cakap beli pape dengan harge RM 7.00 cukupkan RM 60.00 untuk dapatkan 2 ticket konsert mizz nina, and bla bla.. 


So, aku ape lagi. Aku beli  HADA LABO SUPER HYALURONIC ACID – moisturizing eye cream.. Untuk mate ea.. time tu discount, so dpt dalam harge RM 53.91 .. kegunaan die mcm biase la untuk hilangkan dark circle and lines kat bawah mate kite.. Aku memg patut beli , sebb makin sembap plk mate aku akhir2 ni.. Tido lambat je memnjg.. so, start dr sekarg aku dah jage time tidur and pengambilan makanan J .. so total2 dah lebih rm60 .. aku dapat free 2 ticket. Tempat duduk kat member zone okieh .. so, jum la.. ape lagi 

Psstsssttttt : Sape nak bagi aku MC ? aku takut jumpe doktor.. Huuuaaarrggggghh..


Saje letak .. Bosan .. :)







30 comments:

  1. Ritu ade gak nak beli blackmore vit e ni, tp xjd cuz nk hbeskan stok vit len. haha

    Awak mkn ade pape kesan tak????

    p/s : awak cantikkk. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye dyba.. hana da pakai 4hari.. alhamdullillah.. kulit rase ok je even tak pakai makeup... nak tggu sebulan ni mcm mane plk.. tanx syg :)

      Delete
    2. Sekarang ape efek blackmore awak tu?? Berat badan ade naik x??hehe. GNC.

      Delete
    3. Blackmores tu saye amik yg BIO 500E ( for skin )... Bukan untuk naikkan berat badan.. yg naikkan berat badan tu Blackmores jenis lain.. blackmores ni banyak sgt jenis.. memg ade certain blackmores tu untuk naikkan berat badan..

      Delete
    4. Good sharing, Blackmores Collagen 10,000mg which is enhanced with Grape Seed Extract and Vitamin E for complete skin rejuvenation in just six to 12 weeks. If your collagen breakdown in your skin is much faster and at a higher rate than what your body is manufacturing and the amount you are taking via collagen drinks/ supplements, you may need a longer time to see the benefits of collagen. For detail visit:
      http://kidbuxblog.com/blackmores-introduces-collagen-10000mg-to-fight-the-effects-of-stress-and-maturing-hormones/

      Delete
    5. Good sharing, Blackmores Collagen 10,000mg which is enhanced with Grape Seed Extract and Vitamin E for complete skin rejuvenation in just six to 12 weeks. If your collagen breakdown in your skin is much faster and at a higher rate than what your body is manufacturing and the amount you are taking via collagen drinks/ supplements, you may need a longer time to see the benefits of collagen. For detail visit:
      http://kidbuxblog.com/blackmores-introduces-collagen-10000mg-to-fight-the-effects-of-stress-and-maturing-hormones/

      Delete
  2. brand 21 century pun macam best, blackmores macam mahal untuk student hehe. kite pun rasa nak consume vit e :)

    ReplyDelete
  3. brand blackmores ni confem ke halal hannah??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak halal tak kan ahli farmasi, kakak islam tu, recommend blackmores ni kan..

      Delete
  4. ingat nk ambik jugak tapi xtahu yg mna lbih baik..vitamin c or e? sbb kulit saya ni agak sensitif dan alergi skit..mudah gatal kulit...mintak pendapat dari hannah yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi, sory late reply.. untuk kulit prefer vit e.. tapi kalau dah gatal2 kulit tu. tak tau la plk. better refer dekat farmasi. dorg mesti lagi tau. pape hana banyak tanye farmasi je ;)

      Delete
  5. hai hannah...hee.kite samer la...sera pn gne bio 500 E...best...cume stu ag ambik 21st cnty y food supplmnt punyee..huu...nt nk try la vit c plak...y awk ambik vit c tu tok kulit kn???n plus tok kchtn???vit c len tu tok ape??

    ReplyDelete
  6. hai hannah... ade turun berat badan x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ade haziq ..Blackmore's dietary supplement vit b+c ..beli la kat mane2 guardian atau Watson.

      Delete
  7. Cara pengambilan telan mcm mkn ubat or hisap mcm gula2 tu ye? Kat btl die xde details

    ReplyDelete
  8. Nak kongsi sedikit pengalaman sy.sy ada ezcema.gi farmasi dicadangkan makan vit c Blackmore slow release buffet.Maknanya vit C akan dilepaskan dlm masa 8 jam secara perlahan2.Kalau mkn vit c yg biasa je vit c tu akan cepat keluar drpd badan kita apabila kita ke toilet. Cuma skrg ni sy mkn VIT Blackmore ACE so vit C sy stop sbb xnak membazir.

    ReplyDelete
  9. Ada apa apa perubahan kat parut tak selepas makan vitamin blackmore bio e?

    ReplyDelete
  10. TQVM..maklumat yang cukup penting.

    ReplyDelete
  11. salam. nak share sikit la. saya penah pengalami demam campak waktu form 4, habis muka dan badan berbintik2.. pergi farmasi, farmasi sug mkn blackmore vitamin E dan pakai krem blackmore Vitamin E jgak. kena rajin sikit la sapu krem dan mkn , ambil mase 2 minggu kulit saya dah hilang bekas2 hitam, dan sy pergi sekolah x malu2.

    ReplyDelete
  12. sy pon makan vitamin c dia and multi nutrien, alhamdulillah so far ok, sy pesakit kanser and bila makan blackmore darah sy smua ok , doc pon suruh teruskan ja makan,, kalau nak murah p beli dkat kedai blackmore betul, haritu sy dapat 2 botol vit c 120 biji, yg kecil 30 biji 1 botol + 1 botol 150 biji multi nutrein dengan harga 175 ringgit shja, boleh buat stock utk bnyak bulan ,, so sape nk try terus g blackmore punya kedai ye. kdg2 watson atau etc tu dia tade promotion sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. kedai blackmores tu kat mana?

      Delete
    2. kat mana kedai blackmores tu?

      Delete
    3. kat mid valley ade kedai blackmores tu..

      Delete
  13. he National Health Freedom Action calls DSHEA a "foundational cornerstones of health freedom in our country. where can i buy garcinia cambogia extract

    ReplyDelete
  14. ape beza 500E ngn 250E? Sbb nmpk ada web jual bio 250E 60 Capsule dlm RM38 cmtuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kandungan vitamin E. Macam vitamin C ada yang 250 , 500 & 1000.

      Delete
    2. kalau beli yang 250e awak kne makan 2bji sehari..so better ambil yang 500e tu.. :):) ini akak yang kat guardian tuuu bgthu sy :)

      Delete
  15. alhamdulillah sy ambik bio e 500, dah dua bulan, dulu parut gile punya hitam..penuh satu muke jerawat, sebb salah mkn produk tapiiii skrg parut makin pudar..dan sy jugak anemia..alhamdulillah hb meningkat naik dengan baik :):)

    ReplyDelete

© Hannah Sytieh | Design By MH