Home Idea Kahwin Product Review Food Review Contact Me

Saturday, March 3, 2012

Oh! kawen Oh! kawen


Korang pernah dengar peribahasa "biar mati anak, jgn mati adat!" .. sangat sangat melampau kan peribahasa nie. heck the one who came out with that peribahasa mesti takde otak , bukan manusia kalau kau biar anak kau mati dek kerana adat. Lagi satu adat bila nak kawen, if langkah bendul, pihak lelaki kena bagi cincin dekat all the kakak, ho! Pihak perempuan akan masam muka bila pihak lelaki nak turunkan sedikit wang hantaran. Hamik ko. Semuanye adat. Adat is our MALAY culture and we do not have to ikut if we don't want too. Melampau jugak org dulu2 ni.. sekarang nak masuk bab kawen sikit. Bukan aku nak kawen. Aku just nak luahkan sikit pasal benda2 ni. Kebetulan cousin and my frend pwend ramai yang nak kawen tahun ni. Kadang2 semua benda ni jadik. Huhu..

Kalau nak kawen, kadang kadang belah perempuan ni letak harga tinggi tinggi.. haih! Tolong la ibu ibu and bape bape.. tak payahla nak letak harge tinggi tinggi sangat. Maw jual anak ke hape. Memang la anak tu ade pelajaran tinggi ,hotstuff. Kalo nak tunggu duet sampai 20K tu, xkawen la anak kau.. membujang sampai ke tua. Mapuh anak dara orang korang simpan lama-lama. Nanti dia tension dengan korang, terus pergi cari orang kaya untuk jadi isteri nombor dua. Oh jangaaaaan!Maw ? so, we help each other la kan . Kan nak jadi suami isteri ni dituntut islam. Ape akan jadi kalo semua mak mak mcm ni ? mampuke laki laki mude  yang baru bekerja atau keluar dari universiti menyediakan jumlah wang yang besar. Seorang anak muda lulusan universiti (untuk ijazah pertama) ketika mula bekerja sudah berusia 23 tahun. Gaji permulaannya mungkin RM1,300 sebulan. Ditolak dengan bayaran pinjaman pendidikan, pinjaman kereta, sewa bilik, pemberian kepada keluarga dan pelbagai perbelanjaan lain, mungkin dia dapat menyimpan RM200 sebulan. Jika dihitung setahun, dia baru mampu mengumpul RM2,400. Kalau 10 tahun menghimpun, dia baru mengumpulkan RM24,000. kalau mcm tue bile nak kawen nye ? ahaks! Harap mak aku pun xjadi sebahagian macam orang orang kat atas ni.

Tapi kadang kadang belah pihak laki ni suke suke je diskaun anak dare orng. Jangan lah tunjuk kedekut sangat makcik syg. Berkire sangat nilai harge anak dare orng. Siap men diskaun diskaun. Diskaun 10% xpe jgk, tp jgnla sampai 50%.. Nak wat kenduri pown xlepas tau. Xkan time kenduri nak bagi makn ikan bilis dengan sambal belacan je kat tetamu. Ikan bilis sekarang ni pown dah naik harge tau.. Modern brides sekarang lebih berdikari, we have enough education, own salary, xhadap mane pun duet laki, kan ? lagi satu bukan semua perempuan Bandar xpandai nak mengemas rumah. Pompuan pompuan Bandar ni bekerja, bukan posing kat rumah tggu laki balik je. Kalau mcm tue memng patut dihumban ke longkang la kan. At least dia tolong anak laki kau add on to family income! And balik rumah dye masak and bla bla bla semua untuk anak laki kau ... Btw, bila tiba tang anak dara kau sendiri, mcm2 kau demand kat keluarga laki padahal anak dara kau belajar ala kadar je, kemahiran kerja2 rumah pun nan hado, ada degree cgpa syahdu grad dpt kerja kerani je, itupon kau letak rm15k hantaran. Berangannnnn. Cerminlah diri n anak sendiri dulu.

Lagi satu, kawen ni perkare yang mencabar. Xpayah nak ikut setan sangat la kan time berbelanje tue. Aku xrancang nak kawen or pape pown lagi, tapi harap2 one day nanti aku xla jadi mcm tu kan.. nak wat besar besar tapi kang sampai anak cucu pun hutang still berlambak. Setan setan. Orang yang berniage pun leh masak tempe je kalo wedding yang besar besar mcm ni. Kalau kau betul2 kaye xpela, xkesah. Duet kau, bukan duet orang lain pun yang kau nak gune. Ye dak ? Perkahwinan adalah perkara dibenci setan, sebab setan dah tak boleh buat kerja. Jadi, perjalanan untuk ke kawen perlu banyak menempuhi setan. Setan yang aku tahu ialah Ariani. Tudung dia punya harga boleh tahan kepala hotak juga. Kalau macam tu la harge tudung dye, better pakai tudung saji je . haha ( free plus pelempang Je ) maw ? hamik kau joyah. Pembaziran tidak diperlukan ye jah.
Selamat pengantin baru etty and aboy

menyempat lagi :)

yang ni xde kene mengena.. sekadar gambar hiasan :)
xoxo
hanasytieh



4 comments:

  1. wah bertuah nya kalau semua perempuan pikir macam ni ...:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti ramai je yang piki mcm ni :) kan ?

      Delete
  2. nk kne penyepak ke??sekadar hiasan? ohhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekadar gambar hiasan untuk tittle kat atas tu la.. knp? u nak kawen dah ke?

      Delete

© Hannah Sytieh | Design By MH