Home Idea Kahwin Product Review Food Review Contact Me

Tuesday, July 16, 2013

Wah.. Best gilos pakai Bedak Arab Kokuryu

Hi, Assalamualaikum


Hah, tajuk tak boleh nak blah ko… Siap gilos lagi. Ehem..  Amboi la hana ! mentang-mentang nak raye kau sibuk dok update pasal barang-barang kecantikan kan. Boleh lawa kevavom ke raye nanti huh.

Huhu.. Aku update ni bukan untuk aku cantik2 time raye nanti. Aku update ni sebab aku pakai barang ni. Aku pakai supplement tu aku amik supplement ni. Naseb la muke aku ni bukan jenis sensitip. So, boleh le try.. Dat’s y la aku update.. Nak buat review la kononnye. Konon-kononnye larh. Huhu~

So, sape pernah dengar pasal Bedak Arab ni. Takkan tak pernah dgr kan.. Fofular la jugak kat jualan online ni. Aku pun ape lagi terdetik2 rase nak beli. Tapi boleh tahan jugak la harge die kan..

Biasenye lam online yg 50g tu, yang red case tu harge die dalam RM55 termasuk postage. Kalau yang white case pulak just 25g. Harge dalam RM45 with postage. 

Pening kejap. =.=’ Compact powder je pun. Mahal.. huhu! Bagi aku mahal la. Bagi orang lain kire ok le teww harge tu.. 

But one day aku nampak mak aku pakai bedak arab ni yang 25g (bekas putih). Wah.. punyela aku suke time tu. Mcam mengantux disorongkan bantal. Suke sebab nak menepek gak bedak mak aku tu. Huhu! Tapi mak aku da warning awal2 jgn pakai bedak die.. Huh! Tau2 je mak ni. =.=’ kedekut nye..

Tapi besok die mak aku belikan satu. Yeaahhh! Tapi kena bayar la.. mak aku beli kat kawan die dapat RM30 je tak silap aku. Tak pun RM 27 mcm tu la.. sebb die beli kali ke2 kan. Huhu! Suke beb…

Mak aku amik warne Rosset. Mak aku belikan untuk aku PuggyPink.

Ni Pilihan Warna Red Case


Cherry : putih cerah
cherry pink : putih cerah & nampak pink2
roshelle : utk kulit cerah
Orange Blush : sederahan Cerah (kuning langsat)
Russet : Sederhana /natural

Ni Pilihan Warna White Case


Puggy Pink : Kulit Cerah Kemerah merahan
Orange Blush : Kulit Cerah
Russet : Sederhana Cerah

So, pandai2la pilih warne yg sesuai dgn kulit korunk ok. Jangan amik yg cerah sgt pulak. Nanti macam hantu gomak jawabnye.

Yang aku ni bajet je aku pakai warne cerah kemerah-merahan kan. Ko ingat ko tu cerah sgt ke hana oi.. Haha~ Naseb la mak yg belikan. Tapi ok je aku pakai. Just pakai nipis2 je.. Jgnle sapu sepuluh lapan kali kat muke korunk tu. Tu yg jadi macam hantu gomak tu. Haha~

Tapi sangat best oh bedak arab ni. Sebab die bukan macam bedak biase tu. Bedak ni 3 in 1. Mouisturizer, foundation dan alas bedak. Hah! Sangat jimat kan. Tak perlu foundation pun takpe. Just basahkan sponge yg dibagi tu then sapu kat bedak tu then tacap kat muke. Senang sangat. Dah tacap dah, pastu boleh la korunk feeling2 lawa macam orang2 arab or macam princess. Princess la sgt ko tu hana.. Haha!

Jum tengok keistimewaan and cara pakai bedak ni. Let’s go babe :

Keistimewaan
    •     mengikut aliran darah
    •         kemas dan sekata
    •     tidak menghitam dan menggelapkan kulit
    •     sgt bagus bila berpeluh (bertambah cantik) 
    •         tidak melekat pada tisu @ tudung
    •         mengecutkan jerawat
    •         tidak berminyak dan ringan
    •     tahan selama 8 jam
    •     suci dan halal utk di bawa solat
    •         mempunyai uv protection 

Cara Pakai

Jika anda tidak basahkan sponge, maka alas bedak tersebut tidak lekat di permukaan sponge.. Kenapa? ini kerana bedak ini 3 in 1 (mouisturizer, foundation & alas bedak)

1. Basahkan sponge terlebih dahulu.

2. Kemudian perah.

3. Baru apply dekat muka seperti biasa (apply kalau boleh tipis sekali sapu, tak perlu sapu banyak kali macam pakai compact powder biasa sebabnye bedak akan meresap terus ke kulit muka & akan berubah mengikut aliran darah anda.. nanti muka macam patung kalau apply tebal2)

Peringatan : Sponge tu kalau boleh (lepas guna) keringkan & tak perlu simpan di dalam plastic die balik untuk mengelakkan bau yang kurang menyenangkan.

Btw kalau sponge dah kotor, boleh basuh sponge tersebut sehingga bersih, keringkan & boleh guna balik sponge tersebut :)



Dah, itu je.. Senangkan. Ni testimony dari side aku :
  • Flawless.. Bile aku tengok mak aku pakai je. Kulit die mcm takde cela. Gile cun mak aku ni. Flawless. Hoho. Tapi memg mak aku cun pun. Tengok anak la. (EH! xde kena mengena) Perasan je lobeyh aku ni. Huhu~
  •  Bertahan lame. Tak payah nak tacap2 lagi dah. Tak tipu. Jimat. Compact powder aku dah pakai almost 3 month. Tak habes2 lagi. Ade banyk lagi. Jimat dah kat situ.
  • Menutup cela yg ade dgn sgt2 very good.. aumm.. Tpi macm aku ni kdg2 ade eye bag. Tak cukup tido je gelap da bawah mate. Bengkek je.. So, tacap2la lebeyh sikit. Tutup2 sikit. Huu~ So, xde la nampak sgt kan..

Ok, itu jela cerite aku. Nak letak pic tapi camera ph aku tak terror. Ni je yg ade. Cikedouttt .

Ni contoh bedak. My mom nye compact powder. White case (russet).
Aku nye tertinggal lam keta. Malas nak p amik.

Yang ni aku pakai white case (russet). Gambar sebelah kanan. 
Gambar sebelah kiri tak pakai pape. Mate terjuling pulak. So tutup ngn love. HAHA!
No Edit. Tambah watermark je.

Psstt : Ok lah, tu je nak update. Klau aku elaborate memg tak leh nak stop oh! Macm tgh buat krangan. Mencurah-curah idea dtg. Cer korunk bukak air paip sekrg. Hah! Kuar air tak ? mencurah curah tak ? Mencurah-curah die mcm tu lah. Hokaloh! Ok la. Sat lagi sblum tido nak makan kuih yang bulat, tengah dia ada lubang salut dengan gula halus tu. MELAMPAULAH KALAU DONUT PUN TAK TAHU KAN? huh~
Im tired. Lets call it a night.
Good night and thanks for reading.
XOXO, Hannah Sytieh


11 comments:

  1. wahhh macam ok bedak ni. tunggu masa nak beli.. huhu tunggu duit raya. :D datang singgah. salam blogger :) salam ramadhan

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAI.. yups... memg ok pun dear.. tanx singgah... slamat menjalani ibadah puase :)

      Delete
  2. Dh braper lma pkai? Ada nmpak pecah2 x....mcm sy ni dh puas nk cari bdak muka yg x nmpak pecah2...sbb skrg ni sy pkai miyami cosway dgn foundation dr supra...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bile pakai bedak ni kulit kite nmpk smooth je.. tak nampk pecah2 pun.. dah lame da pakai bedak ni.. dah nak dekat setahun... setakat ni, de bestt..dulu pun saye pakai miyami jugak.. miami best jugak, tp saye lg prefer yg ni, sebb tahan lame..

      Delete
  3. klu mule2 pkai bdak lain lpastu pkai bdak ni . xpe ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe.. sbb bedak ni mcm compact powder je.... tapi nak buat 2 ways pun boleh :)

      Delete
  4. Mahal kalo beli online...smlm p Padang Besar Perlis beli bedak arab ni yg 50g dpt harga RM28.00 jaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh lg mahal..sy jmpk yg besar kat pdng besar tu rm25 je..

      Delete
  5. Mahal kalo beli online...smlm p Padang Besar Perlis beli bedak arab ni yg 50g dpt harga RM28.00 jaa..

    ReplyDelete
  6. Dia sumbat pori2 kalau berpeluh?

    ReplyDelete

© Hannah Sytieh | Design By MH