Home Idea Kahwin Product Review Food Review Contact Me

Friday, July 19, 2013

Jommmm Kawan-Kawan Potong Kuku Ikut Sunnah Nabi

 Hi, Assalammualaikum 

Hi, jum masuk dalam entry motivation. Belajar sunnah nabi sedikit demi sedikit. InshaAllah lame-lame nanti mesti kite pandai. Amin~

Sekarang ni ramai yang pakai cincin. Tapi ikut suka dia je. Sunnah nabi jarang nak ikut. Renungkan.. Maybe setengah tau ade yang setengah tak tau pasal adab2 ni. Takpe. Jum bace entry ni. Kite belajar benda baru. Let’s go.
Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang,dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!! Oppss khinzir lembut sikit.
Jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang…. Bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut….. Potonglah kuku anda.
The truth (bace yang ni, penting)
Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.
Orang melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka buat onar sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.


Tertib Pemotongan Kuku Mengikut Sunnah.
Percayalah.
Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-allah.
Additional info
Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalamnajis manusia, iaitu e-coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Ini tak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..
Nasihat nabi muhammad saw. Kepada saidina ali kwj. Sesudah bernikah dengan siti fatimah iaitu anakanda kesayangan , nabi muhammad saw berpesan kepada saidina ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari :
1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)
Dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk
Nabi muhammad saw. Melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh allah iaitu kaum yang derhaka di zaman nabi lut a.s. Tak kire lelaki atau pun perempuan.
P/s: Korunk-korunk, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari allah swt. Nabi saw. Memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah nabi saw. Senang je kita dapat pahala.
Dah habis baca tu share lah pd kekawan yg mungkin ada yang belum tahu…insya’allah bitaufiq maannajah….Kadang-kadang kite mesti kena update entry yg mcm ni jugak kan. Boleh share ilmu. Semoga kite semua diberkati Allah. Amin.
Tanx Reading
Xoxo, Hannah SytiehNo comments:

Post a Comment

© Hannah Sytieh | Design By MH