Home Idea Kahwin Product Review Food Review Contact Me

Sunday, November 4, 2012

Resepi - Moist Chocalate ;)


Bahan-bahan
  • 1 cawan buttermilk 
  • 1 1/2 tsp asen vanilla
  • 1 cawan gula perang
  • 1 cawan gula kastor ( sukat la agak2 anda ye )
  • 1 cawan serbuk koko
  • ½ cawan susu pekat manis ( aku gune brand jusco je, haha )
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu the soda bikarbonat
  • 1 sudu the baking powder


Cara-cara

·         Butter, gula, susu pekat, coklat cair ( xdepun xpe ) dan gula perang ke dalam periuk dan panaskan di atas api kecil sehingga semua larut. Matikan api.


 campurkan susu pekat manis

Semua dah dicampurkan dan sebati

·         Ayak tepung, soda bikarbonat & baking powder sekali dengan serbuk koko



·         Pukul telur hingga kembang dan masukkan ke dalam bancuhan tadi. Pkai tgn pown boleh.



·         Masukkan tepung sedikit sedikit dan gaul sebati.

·         Tuang ke dalam loyang yang telah di lengser dengan minyak/ lapik dengan kertas minyak. Tuang separuh dari loyang shj, nanti dia akan naik kembang degn cantik.



·         Tutup loyang dengan aluminium Foil dan kukus selama 1 jam di dalam kukusan yang telah dipanaskan.

Siap, Ini bancuhan pertama. Bahagian atas kek tak berape nak cantik. But rase still SODAP .


Moist Chocolate dengan bancuhan seterusnya . Boleh la buat topping sekali okieh.


Senang je kan. Korang buat dalam pelbagai bentuk and hias ikut kreativiti korang, Serius.. Tersangat la sedap… Cube la try dirumah J


TRY LA WEYH ! saje je tuan rumah nak mencapap kat sini . Peace Yawww !
Terima kasih daun keladi, sile datang lagi
Best Regards, Hannah Sytieh


5 comments:

  1. kena try nih! :)
    www.dresslover84.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. kalau buat x sure menjadik ke tidak..boleh mintak yang dah siap x? nk makan jer terus..lol

    ReplyDelete

© Hannah Sytieh | Design By MH