BAHAN-BAHAN KULIT PIZZA
-Tepung gandum (aku campur degn
tepung roti sikit)
-1 sudu besar yis MAURIPAN
-Air ( 1 cawan )
-1 sudu minyak masak. Aku gune
minyak masak biase je ( biasenye org gune minyak zaitun )
-garam secukup rase and satu sudu gula kisar
Inti
pizza (topping)
Suke hati
korang la nak letak ape kan.. kalau letak nenas mesti sedap. Tapi aku lupe nak
beli nenas.aku gune ape yg ade je. Yang penting tomato puree mesti ade okieh.
-hot dog
(dihiris nipis)
-isi
ketam
-cendawan
( dihiris nipis)
-Bawang
besar (potong dadu)
-Lada benggala
-lada
hitam serbuk, oregano .
-cheese
(saje letak biar gemuk)
-mozarella
( suke hati letak banyak mane okieh )
Cara-cara
·
Utk kulit. Gaul Tepung b'sama yis +
garam + air suam uli hingga m'jad doh.
·
Masuk minyak dan uli lg hingga
sebati dan tak melekat di tangan biarkan doh naik sedikit uli lg. Aku simpan
doh semalaman.. sebenarnye sejam pun ok.
·
And Then canaikan di atas dulang yg telah di
griskan degn butter.
·
INTI PIZZA Daging buger + Tomato
puree + Cendawan + bawang besar + lada hitam + garam + gula + Oregano Gaul sebati.
·
Letakkan tomato puree di atas kulit
pizza dan rate kan. Baru letakkan inti korang.. taburkan sosej and segale
bahan yang korang ade.
·
Panaskan oven kejap. And then bakar
pizza. Aku bakar dalam mase 15 minit je..
·
Pizza Siap !
NI SEMUA AKTIVITI TIME BUAT PIZZA :)
ni pizza yang tak siap bakar lagi. Aku tak kedekut bahan okieh, haha
Adeq tgh bertungkus lumus buat pizza die yang kecik tu.. haha, kecik sgt la adeq .
Pizza dah siap.. Haips! jgn tengok2x
Siap ! dah makan dah !
ni name die MODEL PETI AIS !
Ok, harinie gambar aku xde. ( ade kau kesah,haha ).Sebab aku tengah bertukus lumus membuat PIZZA and bertukus lumus take picca . hahaha. Poyo Kejap ~ First time, rase die okieh. Boleh tahan ~ Sedap and boleh gemuk cepat. Miahahahaha. Sekian.. Tanx for reading and singgah :)
|
ok, saya sgt lapar skrg.. haha :p
ReplyDeletep/s: alamak, ade word verification la.. :( mmg sengaja letak ke?
meh orang post p umah die.. word verification ? entah, tak letak pun ..
Deletetepung 2 guna 1kg or 0.5kg???
ReplyDeletedepends nak buat banyak mane.. saye gune 1 bungkus tepung tu.. tapi kena pandai manage dgn yis.. biar roti tak keras..
Delete