Home Idea Kahwin Product Review Food Review Contact Me

Sunday, November 11, 2012

RESEPI - PIZZA (for weekend) :)


BAHAN-BAHAN KULIT PIZZA
-Tepung gandum (aku campur degn tepung roti sikit)
-1 sudu besar yis MAURIPAN
-Air ( 1 cawan )
-1 sudu minyak masak. Aku gune minyak masak biase je ( biasenye org gune minyak zaitun )
-garam secukup rase and satu sudu gula kisar


Inti pizza (topping)
Suke hati korang la nak letak ape kan.. kalau letak nenas mesti sedap. Tapi aku lupe nak beli nenas.aku gune ape yg ade je. Yang penting tomato puree mesti ade okieh.

-hot dog (dihiris nipis)
-isi ketam
-cendawan ( dihiris nipis)
-Bawang besar (potong dadu)
-Lada benggala
-lada hitam serbuk, oregano .
-cheese (saje letak biar gemuk)
-mozarella ( suke hati letak banyak mane okieh )

Cara-cara
·         Utk kulit. Gaul Tepung b'sama yis + garam + air suam uli hingga m'jad doh.
·         Masuk minyak dan uli lg hingga sebati dan tak melekat di tangan biarkan doh naik sedikit uli lg. Aku simpan doh semalaman.. sebenarnye sejam pun ok.
·         And Then canaikan di atas dulang yg telah di griskan degn butter.
·         INTI PIZZA Daging buger + Tomato puree + Cendawan + bawang besar + lada hitam + garam + gula + Oregano Gaul sebati.
·         Letakkan tomato puree di atas kulit pizza dan rate kan. Baru letakkan inti korang.. taburkan sosej and segale bahan yang korang ade.
·         Panaskan oven kejap. And then bakar pizza. Aku bakar dalam mase 15 minit je..
·         Pizza Siap !

NI SEMUA AKTIVITI TIME BUAT PIZZA :)

ni pizza yang tak siap bakar lagi. Aku tak kedekut bahan okieh, haha

Adeq tgh bertungkus lumus buat pizza die yang kecik tu.. haha, kecik sgt la adeq .

Pizza dah siap.. Haips! jgn tengok2x

Siap ! dah makan dah !

ni name die MODEL PETI AIS !

Ok, harinie gambar aku xde. ( ade kau kesah,haha ).Sebab aku tengah bertukus lumus membuat PIZZA and bertukus lumus take picca . hahaha. Poyo Kejap ~ First time, rase die okieh. Boleh tahan ~ Sedap and boleh gemuk cepat. Miahahahaha. Sekian.. Tanx for reading and singgah :) 














4 comments:

  1. ok, saya sgt lapar skrg.. haha :p

    p/s: alamak, ade word verification la.. :( mmg sengaja letak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. meh orang post p umah die.. word verification ? entah, tak letak pun ..

      Delete
  2. tepung 2 guna 1kg or 0.5kg???

    ReplyDelete
    Replies
    1. depends nak buat banyak mane.. saye gune 1 bungkus tepung tu.. tapi kena pandai manage dgn yis.. biar roti tak keras..

      Delete

© Hannah Sytieh | Design By MH