Home Idea Kahwin Product Review Food Review Contact Me

Friday, September 13, 2013

Resepi cornflakes bersalut coklat

Assalamualaikum :)


Hai, makin lame makin semak tengok blog sendiri. Macam-macam ade.. Link ni link tu.. Rase macam nak tukar design pulak. Huhu.. Perangai perangai. Bile nak berubah. Bile nak matang ntah. Mesti ade je yang tak puas hati dalam diri. Huhu..

Marilah kite tengok resepi time raye hari tu. Aku ni bukan malas tahap rajin nak buat kuih bagai2.. Tapi dtg rajin plk nak buat cornflakes coklat time hari raye ary tu. Bukan susah mane pun u olls’.. Kalau orang yang tak berape rajin macam aku ni. Boleh la kot nak try resepi ni.. Hari raye aidiladha still ade lagi.. Don’t worry morry la.. Boleh try ape J




Bahan-bahan :

  1. Coklat masakan (aku amik perisa milk )
  2. Mentega or Planta (mane2 pun boleh )
  3. Cornflakes ( aku lebih suka cornflakes Nestle sbb rangup )
  4. Manik  berwarna warni sebagai hiasan ( yg kecik2 bulat2 tu je, jgn beli yg bntuk rice plk, nanti tak cantik )
  5. Paper cup

Cara-cara:

  1. Susun papercup dalam dulang .
  2. Cairkan coklat menggunakan kaedah double boiler.
  3. Bila dah cair,tutup api dan angkat letakkan di tempat lain.
  4. Masukkan cornflakes dalam mangkuk ke apa key g senang korunk nak gaul nanti.
  5. Masukkan coklat, gaul rata.
  6. Masukkan cornflakes yang telah digaul tadi ke dalam paper cup.
  7. Tabur manik berwarna warni sebagai hiasan.
  8. Sejukkan dalam peti sejuk.
  9. Siap untuk disusun dalam balang.


Tips:

  1. Kalau agak-agak coklat kering,panaskan balik guna kaedah double boiler.tapi tak payah lama-lama.
  2. Taburkan manik masa coklat masih basah..kalau dah kering nanti manik tu tak melekat.
  3. Guna sudu kecik untuk masukkan cornflakes dalam papercup..kalau guna sudu besar,payah sikit. 

Mudah kan? tak payah susah-susah nak bakar.. Tapi yang buat hati sentap sikit.. Bagi kat adeq and ecah satu balang besar. Boleh dia panggil tu cornflakes mentega.. Bukan cornflakes coklat. Sentap mak senah oi.. Bile dipikir-pikir balik, imbau-imbau balik mana ade kak ana letak mentega banyak2.. Ni mesti rase coklat tu… Coklat tu kan ade macam2 jenis perase.. Tapi sedap ape coklat tu.. Or korunk ni termakan part mentega tu bnyk.. Haha.. huhu..  Selamat Mencuba!




Tanx Follow for new follower
Tanx Reading, XOXO,
Hannah Sytieh






14 comments:

  1. Macam nie, nak cuba buat lah raya akan datang nie

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. bahan2 die yg penting... tu yg buat sedap tu.. tp simple sgt kan.. :)

      Delete
  3. Amat boring hari nie... tapi hati saya terhibur di
    blog awak .. terima kasih ... saya akan lawati lagi
    blog nie .. harap awak akan sentiasa update dengan cerita2 baru...


    My site :: Kaedah Hebat Di Kamar

    ReplyDelete
  4. tumpang tanya....bile nk masukkan mentega 2?

    ReplyDelete
  5. Sis, mentega bile nak masukkan ?

    ReplyDelete
  6. Nak tanya..kalau coklat guna yg jenis dark boleh ke? Rasa pahit tak?

    ReplyDelete
  7. Mentega guna sikit. Coklat apepun boleh

    ReplyDelete
  8. Mentega guna sikit. Coklat apepun boleh

    ReplyDelete
  9. Sy guna coklat bar(coklat masakan)..sy ingatkan tawar..rupa2nye coklat tuh manis..cme kalau ngap satu bar terasa lah tawar..

    ReplyDelete
  10. Hi sis hannah klo guna dark coklat tu ble gak kn.. Tp asben ckp bau kasut.. 😜.. Y heran hbis 1 balang.. Hahhahaa

    ReplyDelete

© Hannah Sytieh | Design By MH