Hi, Assalammualaikum
Laksa si jantung hati ??? Pelik je bagi name kan.. Haha,
sesuke hati je bg name mcm tu.. Sebenarnye tak plan pun nak buat laksa. Tapi
beli tengok dalam peti ais ade ikan kembung.. Ape lagi, kite mulekan la
operasi.
Just nak share resepi je kat dalam ni.. Terupdate la jugak
kan blog ni daripada berhabuk habuk. Banyak lagi nak share tapi ter share
share. Busy sngt gamaknye. *busy la sgt, mate ke atas*
Next week nak jenjalan release tension. So, maybe blog ni
berhabuk balik la kot.. Nanti aku share travel aku p indon k.. Stay tuned.... Ceh,
poyo je stay tunedddd bagai.
Jum la kite pergi matlamat update blog ni sebenarnye. Resepi
laksa si jantung hati dari Hannah Mak Senah jalan tersenget-senget.
Bahan-bahan nak buat laksa
3-4 paket laksa
beras cap Zong Shan
Bahan kuah laksa :
1 kg ikan kembung
3-4 ulas asam keping
1/2 labu bawang besar
7-10 ulas bawang merah
5-6 ulas bawang putih
3-4 cm halia
10-12 sudu makan cili giling
7-10 biji cili padi
1/2 cawan air asam jawa
3 cm belacan
segenggam daun kesum
1 batang bunga kantan
garam secukup rasa
1 kg ikan kembung
3-4 ulas asam keping
1/2 labu bawang besar
7-10 ulas bawang merah
5-6 ulas bawang putih
3-4 cm halia
10-12 sudu makan cili giling
7-10 biji cili padi
1/2 cawan air asam jawa
3 cm belacan
segenggam daun kesum
1 batang bunga kantan
garam secukup rasa
Bahan ulam laksa :
4-5 biji telur rebus - dibelah dua
1 biji cili merah - dihiris
1 biji cili hijau - dihiris
1/2 labu bawang besar - dihiris
5-6 biji cili padi - dihiris
1/2 biji nanas - dihiris
1 batang timun - dihiris memanjang
5-6 biji limau kasturi - dibelah dua
4-5 helai daun salad - dihiris
Laksa
Laksa direndam dalam air sekurang-kurangnya
setengah jam...Kemudian direbus sampai lembut'...Laksa ditoskan dan
diketepikan...
Kuah laksa
Kuah laksa
Ikan direbus
bersama asam keping dan sedikit garam...Kemudian, asingkan ikan rebus dan
ketepikan air rebusan bersama asam keping tadi...
Then, ikan yg sudah siap diasingkan kite kisar .
Kemudian, campurkan
isi ikan dikisar ke dalam air rebusan ikan tadi...Tulang ikan turut
dikisar...Tulang ikan kisar ditapis ke dalam ramuan tadi juga...
Kisarkan bawang merah, bawang putih, bawang besar, cili padi dan halia...Bahan-bahan dikisar ini dicampurkan kepada ramuan ikan rebus tadi...Kemudian, panaskan periuk...
Masukkan cili giling dan belacan...Lalu masukkan air asam jawa...
Masukkan daun kesum dan bunga kantan...
Kacau perlahan-lahan...Masak hingga mendidih...Kecap rasa masin, masam, dan pedas die...
Bubuhkan garam
secukup rasa...Sedia untuk diangkat dan dihidangkan bersama laksa dan
ulam-ulamannya.
Psstt : Sebenarnye aku lupe nak rebus telur.. Huhu, tengok gambar ni baru pasan telur rebus tarak..
Ok la, Sudi-sudi la singgah lagi
Tanx Reading
Xoxo, Hannah Sytieh
No comments:
Post a Comment