Home Idea Kahwin Product Review Food Review Contact Me

Wednesday, May 1, 2013

CUTECUPPYCAKES - RESEPI APAM POLKADOT :)



Hai, dah lame kepam entry ni.. Sekarang baru nak kuar kan.. Just share.. Sape rajin boleh la try kan resepi ni. Lets go.

Bahan-bahan

3 biji telur dari peti sejuk (gred A)

275 gm tepung gandum (2 1/2 cawan)

220 gm gula halus ( 1 cawan)

150 ml susu segar/ susu cair

3 sudu kecil baking powder

1 sudu kecil ovalette**

1 sudu kecil esen vanilla

pewarna

filling blueberry/ strawberry/ coklat/ kaya or apa-apa ikut citarasa yang disukai

Cara-cara penyediaan apam polkadot

Masukkan telur, gula dan ovalette ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang dan menjadi putih.


Ni name die ovalette

Selepas tue, baru campur bahan2 lain seperti masukkan susu, tepung+baking powder (yang telah diayak) dan esen vanilla dan mix lagi dengan kelajuan minimun sehingga sebati.


Sila ikut mcm saye ye :) Gaul gaul gaul... 


Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna water based mengikut pilihan.


Masukkan setiap adunan berwarna ke dalam piping bag.


Aku buat pakai mangkuk kertas yg letak lam loyang ni je :)


Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas (setengah/separuh sahaja). Jgn sampai penuh ok.. ikut macam dalam pic ni. Letakkan filling secukupnya (nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan). Gambar letak filling tak sempat nak amik ;(


Picit lagi adunan sama atau warna berbeza sehingga hampir penuh. Buat dot dot pakai warne yg berbeza.


Siap isi semua mangkuk kertas and also done for dot dot dot.. 
Kemudian kukus dengan api kecil/sederhana selama 10-15minit atau sehingga masak. 
Bile da masak maknenye dah siap ! :)


Sementara aku menunggu apam siap.. Aku minum air dulu. Tetibe sarah ni rajin jadi waiterrrr ! Nak bodek la tuh. Jgn tertipu dgn muke cute die ni.. Sangat kuat membodek tapi  seorang yg penyayang :)



Ok, ni lah hasil die.. Siap jual lagi... :) Bisnes kecik-kecik.. Tapi dah ade name.. Cutecuppycakes :) Wallah.. Seronok carik duet buat simpanan sikit-sikit ni :) 

Tanx Reading,
Xoxo, Hannah Sytieh











62 comments:

  1. Assalamualaikum,comel2 apam ni.Dah lama cari (SEMUA LANGKAH2 BERGAMBAR)resepi apam polkadot kat google.Geram betul tgk apam polkadot ni,x sabar nk buat.TERIMA KASIH.

    ReplyDelete
  2. salam..nak tanya..jual berapa sebiji atau berapa rm satu bekas (berapa biji)? thanks sis.. email : umiathirah8435@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam .. sekrg da stop jual la syg.. sebb busy... Tapi for ur information la syg, ade 50 bijik.. RM15 ..

      Delete
  3. X pakai ovellate bleh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti apam tak berape moist. tapi boleh je :)

      Delete
    2. Susu dutch lady ke?

      Delete
    3. kalau boleh pakai susu fullcream dutchlady yg warna putih tue :) mesti lagi moist

      Delete
  4. Kalo ta pakai susu segar bole ke?

    ReplyDelete
  5. Tq 4 ur resepi ;))

    ReplyDelete
  6. Susu dutch lady ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurmm.. tak pernah plk pakai susu dutch lady. pakai susu cair tu je... lupe plk jename ape.. asalkan susu cair... dutch lady pun boleh kot ;)

      Delete
  7. t.ksh utk resepi...sy nk cubalah tringin nk buat tp x confident..tgok yg ni cm ok jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. same2x :) buat je. kalau jadi mesti confident nanti ;) Gud luck widya :)

      Delete
  8. Klau kukus tue nk kne ttup gun kew guna plastik dlu atu ttup mcm base

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry late reply...

      tutup gune plastik dulu... or penutup tmpt kukus tu tutup ngn towel bersih... biar air die tak menitik kat apam nanti ..

      Delete
  9. Klau kukus tue nk kne ttup gun kew guna plastik dlu atu ttup mcm base

    ReplyDelete
  10. Klau kukus tue nk kne ttup gun kew guna plastik dlu atu ttup mcm base

    ReplyDelete
  11. Salam sis..sy nk tnya knapa apam 2 kdg2 dia merekah ek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam cik siti :

      merekah ada 2 sebab :

      1. api besar sgt.. utk apam polkadot nie kena guna api sederhaha jer atau
      2. Api x sekata.. sbb tue x semua yg merekah..

      Delete
  12. Salam. Sis nk tnye brp hari blh simpan apam ni kt luar (room temperature)? Atau mesti ltk dlm fridge?

    ReplyDelete
  13. salam..apam ni thn utk brapa hari ye?sesuai tk utk wat cenderahati utk mjlis kawen

    ReplyDelete
  14. salam..apam ni sesuai tk utk wat cenderahati utk tetamu mjlis kawen//thm brapa lma ye

    ReplyDelete
  15. Salam nak tnya filling tu apa sbnrnye ye? Dia sama mcm pewarna ke mcm mna?

    ReplyDelete
  16. Salam nak tnya filling tu yg mcm mna ye? Sama ke dgn pewarna?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Filling bole ltak kaya,apa2 jem @ ikut ksukaan..normally, kaya ,jem blueberry etc..

      Delete
  17. Wow mcm sdp je....ehheehheh thanks akak for the resepi...aq nie baru bljar hrp harp lh jdy insyallh......walaupun umur masi 13 tahun..hehehehe....
    #bljar memasak....

    ReplyDelete
  18. nak tanye klau bubuh ovellte putin blh tak

    ReplyDelete
  19. Hari ini sya dh bt apam polkadot tpi keras sikit. Tepung gandum +dgn tepung kek. Yg lain ikut aturan . Adakah itu sbbnya

    ReplyDelete
  20. thanks sis.. nak wat weekend ni utk my niece for her birthday party.. sgt2 membantu recipe ni.. :)

    ReplyDelete
  21. salam..mcm mana nak elakkan supaya masa picit dot2 tu dia tak bertali..

    ReplyDelete
  22. Hello, adunan ini boleh dpat berape bnyk cupcake cute ni?

    ReplyDelete
  23. Ltak susu f&n cair blh x

    ReplyDelete
  24. Tq info...nk try utk hari jadi ank sy

    ReplyDelete
  25. Tq info...nk try utk birthday ank sy la....

    ReplyDelete
  26. Tqvm hannah.Saya nak try buat apam polkadot ni in sha Allah malam ni.mudah-mudahan jadilah.

    ReplyDelete
  27. dh lme sgt tingin nk buat,ada sekali wat xjd gebu n x naik,siap msuk air lg,,cmne nk elak wap msuk time ngah kukus tu

    ReplyDelete
  28. cmne nk elak air wap msuk dlm tu,,slalu buat msti xjd sgt.pdhal sng amat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, bekas penutup pengukus tu awak letak towel bersih... dekat dlm penutup tu.. biar air sejat terus meresap dlm towel.

      kalau susah sgt . awak bakar je apam ni. sedap jugak. tp x moist sgt la

      Delete
  29. As salam...sis sy nk tanya ..kenapa ada resepi yg guna minyak..dan jg x ada guna...kenapa ye...kalau guna minyak apa jadi...tq

    ReplyDelete
  30. klo tak boh filling xpe ke ?

    ReplyDelete
  31. sis..nk tye kenapa dot.dot apam tu dh tak mnjadi yer...dia jadi becampur warna...tak cantik...sblm ni ok jer..sy guna bahan2 n pewarna yg sama jgk...knp ye sis?

    ReplyDelete
  32. salam sis nk tye kenapa dot dot tu becampur wrna yg kt bawah tu yer...sblm ni sy buat ok...guna bahan2 yg sama n pwrna pn sama jgk...

    ReplyDelete
  33. Sis nk tnya kenapa apam polkadot saya jd mcm ni?? Bila buka aje penutup terus turun...

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum hana, ni buat guna kukus ke bakor ekk? hehehe

    ReplyDelete
  35. Salam.. nk tnya.. utk bahan2 yg sis bagi tu blh dpt bpe biji..?

    ReplyDelete
  36. Kalau pkai susu buat air tu bleh ke..?

    ReplyDelete
  37. I just tried ur recipe but the batter was too thick so only the top part got cooked . After 20mins in an electric steamer disaster gila

    ReplyDelete

© Hannah Sytieh | Design By MH