Home Idea Kahwin Product Review Food Review Contact Me

Tuesday, February 11, 2014

Tips diet and Cara pemakanan yang betul :)


Hi, Assalammualaikum 




Jum nak update pasal tips diet and care pemakanan yg betul utk maintainkan berat bdan.. Yuuhhhu~


# First, kalau makan haiwan laut jgn makan haiwan darat.  Minum air kosong dlm 30 minit sblm makan. Tak sentuh ais/air sejuk .So bila mkn dah tak rasa lapar sgt mkn sikit je jadiknye. Tak payah berpantang - pantang.. Just ikut rules atas tadi tu. so far mesti badan will maintain.

# Second, amalkan diet rendah kalori atau pun defisit kalori. Makan secara kerap dgn kira kalori makanan yg korg makan hari2 (agak2 je) InshaAllah menjadi. Biar lambat asal xlapaq selalu. huhu... u are what u eat. satu g pasal minum air, kalau nak kurang ambil solid food, seblum makan minum air kosong 1 atau 2 gelas dulu. Pastu makanlah, insyaAllah akan kenyang awal, kalori amek pun kurang. Yg penting xde pantang dalam diet ni.




# Third,  Diet perlu di susuli dengan senaman. Amalkan senaman yang teratur dan jangan makan nasi pada waktu malam. Senaman yang paling sesuai untuk menguruskan badan adalah senaman kardio. Confirm korang akan berjaya untuk menguruskan badan korang.

# Fourth, Nak diet secara alami ? cuba makan satu buah apel atau 1 mangkuk sayuran 3 jam sebelum tidur malam hari. Dijamin BAB akan lancar dipagi hari sehingga berat ideal mudah tercapai.

# Fifth, Kurangkan pengambilan nasi. Seboleh-bolenye just sekali sehari. InshaAllah mesti perut buncit korang lame2 akan hilang. If ambik portion nasi yg banyak kurangkan lauk. If ambik lauk yg banyak, kurgkan nasi… Sekurang-kurangya mkan dgn seimbang.






Ok, 5 tips je kali ni nak kogsi, harap bermanfaat .. J


Noted :

Bukan senang nak turunkan berat kena banyak bersabar…..macam aku, bukan nak cantik punya pasal tapi more to healthy.. kalau dulu badan cepat letih or mengah..skang dah rasa ringan sikit...tips aku untuk mereka2 kat luar sana yang nak turunkan berat badan jangan cepat give up or usaha sekerat jalan…bukan sebulan dua boleh nampak hasilnya..yg paling penting jiwa kena kental dan tak cepat putus asa..lama2 korang akan nampak hasilnya… aku bukn nk kurus tp nk maintainkan berat bdn yg ideal. Adious .. selamat berjaya… ;)



Tapi bile tengok gambar ni aku rase nak kurus sikit lagi.
Buahahaha~


Thanks Reading,
Hannah Sytieh





4 comments:

  1. hehehe. ok. sy pun sebenarnya dalam proses nak sihatkan badan. thanks :)

    ReplyDelete
  2. tq share tips ni. berguna sangat la. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah... welcome2.. same2 la kite praktik kan ok.. :)

      Delete

© Hannah Sytieh | Design By MH